ד"ר מאיה רוזמן

מיתוסים על תרד

הוא מופיע בתפריטים של מסעדות, בשייקים, בסלטים, בלזניות וברטבים ירוקים, ולעיתים קרובות בתור 'תרד בייבי' • הנה כל המיתוסים על תרד


ד"ר רוזמן הביאה את כל המיתוסים שיש על תרד. לדבריה, "למרות שתמיד היה שם, נדמה שבשנים האחרונות התרד עושה קאמבק – וזה לגמרי בצדק. הוא מופיע בתפריטים של מסעדות, בשייקים, בסלטים, בלזניות וברטבים ירוקים, ולעיתים קרובות בתור "תרד בייבי", שהוא הגרסה הצעירה והרכה יותר של העלים". 

אז מה ההבדל בין תרד לתרד בייבי? לדבריה, "שניהם מגיעים מאותו הצמח בדיוק, אך תרד בייבי נקטף מוקדם יותר – כשהעלים עדינים יותר בטעם ובמרקם.
זה מה שהופך אותו לפופולרי במיוחד לשימוש חי בסלטים או בשייקים ירוקים, בעוד שעלי תרד בוגרים נפוצים יותר בבישול ואפייה". 

"איפה קונים תרד טרי?", המשיכה. "את התרד הבייבי אפשר למצוא כמעט בכל סופר – באריזות של עלים שטופים מראש. תרד רגיל טרי ניתן למצוא בשווקים או בחנויות ירקות, והוא זול משמעותית – אם כי דורש שטיפה יסודית. אפשר גם לגדל תרד בגינה ביתית בעונות המתאימות (חורף ואביב), והוא לא דורש הרבה מקום". 

עוד סיפרה מאיה כי "התרד תועד לראשונה בפרס של המאה ה-7, והתפשט בהמשך לסין, למזרח התיכון ולאירופה. בימי הביניים נחשב למזון של "מרפאים", ובמטבח הערבי שימש למרקים, תבשילים וקציצות. אבל מי שתרם הכי הרבה לפרסום של התרד במאה ה-20 היה דווקא דמות מצוירת אחת: פופאי המלח. פופאי, שבכל פעם שהיה פותח קופסת תרד נעשה חזק פי כמה, נועד לעודד ילדים אמריקאים לאכול ירקות – ואפילו גרם לעלייה במכירות התרד בתקופתו". 

אז למה הוא מזון על? לדבריה, "בתרד 0% שומן, 0% כולסטרול, וכמות הקלוריות הנמוכה ביותר מבין כל המזונות הקיימים: 10-15 קלוריות במאה גרם (מאה גרם יש בקערה גדולה מלאה בעלים)., התרד עשיר בכלורופיל, שמסייע ל"ניקוי הגוף", כלומר עוזר לפינוי הפסולת מהגוף, הוא עוזר לחידוש רקמות הגוף, ומחזק את המערכת ההורמונאלית, התרד עשיר בויטמין C , שדרוש לפעילות התקינה של המערכת החיסונית ולמניעת מחלות לב והפחתת הסיכון לסרטן. התרד עשיר גם בחומצה פולית – שדרושה ליצור כדוריות הדם שלנו, מונעת אנמיה שגורמת לעייפות ותשישות, וכן דרושה ליצור תקין של מערכת העצבים (נותנים תוספות של חומצה פולית לנשים שרוצות להיכנס להריון וגם במהלך ההיריון כדי למנוע מומים עצביים מולדים). יש בתרד המון ויטמין K – ויטמין זה דרוש לקרישת הדם. במאה גרם של עלי תרד יש 400 מיקרוגרם ויטמין K, הכמות הדרושה ליום – נשים 90 גברים 120. בתרד המון סיבים תזונתיים – שתורמים לתחושת מלאות, ועוזרים לפעילות תקינה של מערכת העיכול. אכילת עלים ירוקים מדי יום יכולה לפתור את בעיית העצירות, וגם להפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס". 

ולסיום, מיתוס פופאי והתרד: "פופאי אמנם קיבל כוח על מקופסת תרד, אבל האמת היא שהברזל בתרד לא כל כך נספג בגוף. למרות שהתרד אכן מכיל כמויות נאות של ברזל, הוא גם עשיר בחומצות טבעיות – כמו אוקסאלית ו־פיטית שמקשות על הספיגה של הברזל במעיכלומר, לא כל הברזל שמופיע בטבלת הערכים התזונתיים של התרד באמת מגיע למחזור הדם שלנואבל יש גם חדשות טובות: אפשר לשפר את הספיגה אם משלבים את התרד עם מזון עשיר בויטמין C (למשל פלפל אדום או מיץ לימון) – מה שמנטרל את ההשפעה של החומצות ומשפר את הספיגה של הברזל". 

כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות. 

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
06/06/2025
תרד
תרד  |  צילום: Ingram Images
Paris