ד''ר מאיה רוזמן פתחה את תוכניתה ב-103fm ודיברה על "מה יש בקפה חוץ מקפאין?". לדבריה, "הרבה אנשים בוחרים לשתות קפה נטול קפאין – לפעמים כי הם רגישים, לפעמים כדי לא לפגוע בשינה. אבל מה שרובם לא יודעים זה שלקפה יש יתרונות בריאותיים מעבר לקפאין – ורבים מהם נשמרים גם בגרסה הנטולת".
"אז מה בעצם יש בכוס קפה גם כשהקפאין בחוץ?", שאלה מאיה והסבירה.
1. נוגדי חמצון – גם בלי ערנות
קפה הוא אחד המקורות העיקריים לנוגדי חמצון בתזונה המערבית. גם בנטול קפאין תמצאו:
פוליפנולים (כמו חומצות כלורוגניות) שעוזרים לנטרול רדיקלים חופשיים.
מלנואידינים שנוצרים בקלייה – בעלי פעילות נוגדת דלקת.
אלה רכיבים שמחקרים קושרים ל:
הפחתת סיכון לסוכרת סוג 2
שיפור פרופיל שומנים בדם
והגנה מסוימת מפני מחלות ניווניות כמו אלצהיימר ופרקינסון.
2. השפעה על העיכול – תנועה מבורכת
גם נטול קפאין יכול:
לעודד תנועתיות מעיים, בזכות מרכיבים טבעיים שמעוררים את מערכת העיכול.
לעזור בבעיות עצירות קלות (אבל פחות מתאים למי שסובל ממעי רגיש או שלשולים).
3. עידוד אנזימי כבד
קפה – גם נטול – נקשר במחקרים לירידה באנזימי כבד מוגברים, והוא עשוי לסייע במניעת הצטברות שומן בכבד (NAFLD).
הרכיבים שאחראים לכך הם כנראה נוגדי החמצון – ולא הקפאין עצמו.
4. מעכב ספיגת ברזל –
כולם יודעים שלא כדאי לשתות קפה מייד אחרי האוכל, העניין הוא שזה ממש לא קשור לקפאין.
קפה, גם נטול, מעכב ספיגת ברזל מהצומח. זה חשוב לדעת:
אם יש חוסר בברזל – כדאי להרחיק את הקפה מארוחה ב־30 דקות לפחות.
5. ומה עם הקיבה?
קפה נחשב חומצי, ויכול לגרום לצרבות או להחמיר רפלוקס – גם אם אין בו קפאין.
החומצות בקפה (ובמיוחד בקלייה כהה) עשויות לגרות את הקיבה.
מי שסובלים מדלקת קיבה או כיב – מומלץ שיעברו לקפה פילטר קלוי בהיר, עם פחות חומציות.
לסיכום, "קפה נטול הוא לא רק "קפה בלי ערך", הוא עשוי להיות חלופה מעולה למי שרוצים את ההרגשה, את הטעם – ואת היתרונות הבריאותיים – בלי ההשפעה המעוררת. רוצים לישון טוב בלילה ועדיין ליהנות מהקפה שלכם? יכול להיות שזה הפתרון שאתם מחפשים.
כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.