בוטנים בדרך כלל באים לצד אגוזים, אבל באופן מפתיע במיוחד - מדובר בחבר במשפחת הקטניות. מופתעים? גם אנחנו. כחלק מ'פינת המיתוס' השבוע, הסבירה ד"ר מאיה רוזמן על רזי הבוטנים.
"אולי הם נראים כמו אגוזים, אבל בוטנים הם למעשה קטניה - קרובי משפחה של העדשים, החומוס והפול", פתחה ד"ר רוזמן. "ובניגוד למה שנהוג לחשוב, מדובר במזון מרשים תזונתית, כזה שיכול לתרום לא רק לבריאות, אלא גם למצב הרוח, וזו קטניה עשירה בחלבון איכותי. החלבון שבבוטנים נחשב איכותי יותר מאשר ברוב הקטניות, בזכות תכולה מאוזנת של חומצות אמינו חיוניות. מנת בוטנים (כ־30 גרם, כשליש כוס) מספקת כ־7 גרם חלבון, שמסייע לתחזוקת השרירים, לתחושת שובע וגם לאיזון רמות הסוכר בדם, מה שיכול להפחית מצבי רוח משתנים. בוטנים עשירים במיוחד בויטמינים מקבוצת B, כמו ניאצין (B3), חומצה פולית (B9), תיאמין (B1) וביוטין (B7), החיוניים לפעילות תקינה של מערכת העצבים, לייצור אנרגיה ולשמירה על תפקוד מנטלי תקין. מחקרים מראים כי חסר בויטמיני B עלול להוביל לעייפות, דכדוך, עצבנות וירידה בריכוז".
עוד הוסיפה: "מלבד ויטמינים, הבוטנים מספקים גם מינרלים חשובים כמו סידן, מגנזיום ואשלגן. מגנזיום, למשל, ידוע בתפקידו בוויסות מערכת העצבים ובהפחתת תגובתיות למצבי סטרס. סידן תורם להעברת אותות עצביים תקינה, ואשלגן מסייע באיזון לחץ הדם - כולם יחד יוצרים תמיכה טבעית בבריאות הנפש. המרכיב שאולי פחות ידוע בבוטנים, אך משמעותי במיוחד כשמדובר במצב רוח, הוא הטריפטופן. זוהי חומצת אמינו חיונית שהגוף ממיר לסרוטונין - מוליך עצבי שמשפיע על מצב הרוח, תחושת רוגע ושינה. תפריט עשיר בטריפטופן עשוי לתרום לעלייה ברמות הסרוטונין ולשיפור התחושה הכללית. אין הבדל תזונתי גדול בין בוטנים קלויים לטבעיים - כמות המלח בבוטנים הקלויים נמוכה יחסית למה שנהוג לחשוב, ואין כמעט הבדל בקלוריות, בחלבון, בוויטמיני B או בכמות הסידן והמגנזיום".
כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.