בעת האחרונה, קופצים יותר ויותר פוסטים בפיד שלנו, הקוראים לנו לשתות מיץ של מלפפונים חמוצים מסיבות בריאותיות כאלה ואחרות. אז זהו, שממש לא כדאי לכם לעשות זאת. בפינת המחקר, התייחסה ד"ר מאיה רוזמן לטרנד המשונה.
"הם מלוחים, חמוצים, לפעמים גם חריפים, אבל בשנה האחרונה דווקא הנוזל שנשאר בצנצנת הוא הכוכב החדש של טרנד הבריאות ברשת", אמרה. "מיץ חמוצים (Pickle juice) הפך ללהיט בקרב ספורטאים, מאמני כושר, ואפילו דיאטנים, חלקם טוענים שזהו פתרון טבעי להידרציה, התכווצויות שרירים ולבריאות מערכת העיכול. אבל האם באמת כדאי לשתות את מי החמוצים? כפי שתראו מיד, לא בטוח בכלל. בעצם, בטוח שלא. מי חמוצים הם לא "משקה בריאות", הם תוצר של תהליך שימור, הכולל השרייה במי מלח או חומץ, ולעיתים שילוב של שניהם. הכמות האדירה של המלח נועדה לעכב התפתחות של חיידקים מזיקים, אבל כשהמלח הזה נכנס לגוף שלנו, הוא עלול להזיק. בכוס אחת של נוזל חמוצים עלולה להיות בין 1,500 ל־2,500 מ"ג נתרן, כמעט כל כמות הנתרן המומלצת ליום, בכמה שלוקים בלבד. וזה עוד לפני שהתייחסנו לשאר המלח בכל מה שאכלנו באותו יום".
בהמשך הסבירה: "בין אם מדובר בתסיסה לקטית (במי מלח) או כבישה חומצית (עם חומץ), תמיד יש תוספת מרוכזת של מלח לנוזל ההשריה,והיא זו שמאפשרת את השימור והחמיצות המוכרת. המלח הזה נשאר במים, ולעיתים גם מתעצם עם הזמן. לכן, שתיית "מי חמוצים" אינה שקולה לאכילת מלפפון חמוץ, היא שקולה לשתיית תמצית מלח מרוכזת. מה עלול לקרות בעודף נתרן? עלייה בלחץ הדם, עומס על הכליות, אגירת נוזלים ונפיחות בגפיים, החמרה של מצבים קיימים, כמו אי־ספיקת לב או יתר לחץ דם. לפי ארגון הבריאות העולמי, רוב האנשים צורכים פי 2 ויותר מכמות הנתרן המומלצת, מה שמוביל לעלייה משמעותית בסיכון למחלות לב וכלי דם - הגורם מספר 1 לתמותה בעולם המערבי. ומה עם החומץ עצמו? גם פה אין סיבה לשמוח. יש מי ששותים את מי החמוצים מתוך מחשבה שחומץ בריא, והוא אכן עשוי לעזור באיזון סוכר הדם או תהליכי עיכול, אבל במינון נמוך ומבוקר. מי חמוצים שמבוססים על חומץ תעשייתי עלולים להכיל רמות חומציות גבוהות במיוחד, ולעיתים גם חומצה אצטית בריכוז לא מדולל".
"שתייה כזו עלולה לגרום: לגירוי בקיבה, להחמרת ריפלוקס, לפגיעה באמייל השיניים, ובמקרים מסוימים, גם לאי נוחות כללית במערכת העיכול", הוסיפה ד"ר רוזמן. "בניגוד לכפית חומץ תפוחים מהול במים, שתיית נוזל חמוצים איננה שקולה לצריכת חומץ מבוקר. טרנד מוזר - אבל יש גם מי שתומכים. בכתבות בעיתוני בריאות בארה"ב, דווקא המליצו לאחרונה על מיץ חמוצים כדרך להחזרת אלקטרוליטים אחרי פעילות גופנית מאומצת. לפי הכתוב, הנוזל עשיר בנתרן, אשלגן ומגנזיום - מינרלים החשובים לשמירה על איזון הנוזלים בגוף. לטענתם גם מחקר מאוניברסיטת מישיגן מצא שמיץ חמוצים סייע להפחית התכווצויות שרירים טוב יותר ממים רגילים. מה הבעיה? רובנו לא זקוקים לתוספת נתרן, אלא להפך. אם אתם מתעקשים לטעום, העדיפו מיץ חמוצים שעבר תסיסה טבעית (לַקטית), ולא מבוסס חומץ תעשייתי. הם לרוב עדינים יותר, ולעיתים מכילים גם פרוביוטיקה טבעית, שתורמת לבריאות המעי. אבל גם כאן, רק במינון נמוך: כף או שתיים מדי פעם, ולא יותר".
בסיום, הבהירה: "הטרנד אולי מסקרן, אבל הנוזל בצנצנת החמוצים אינו בריא ברוב המקרים. הוא מכיל כמויות מלח לא סבירות, עלול לגרום לבעיות בריאותיות, ולרוב פשוט לא שווה את זה. אם מחפשים פתרון להידרציה בזמן ריצה ארוכה, עדיף לשתות מים קרים, כמובן, לאכול פרי, או להשתמש בתערובת אלקטרוליטים איכותית. ואם בכל זאת רוצים קצת חמיצות ובריאות, לכו על סלט טרי עם מעט מיץ לימון ושמן זית. הרבה יותר טעים, והרבה יותר בטוח".
כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.