ד"ר מאיה רוזמן

נלחמים בסוכרת

ד"ר מאיה רוזמן על דוח מצב הסוכרת לשנת 2023 שפרסם משרד הבריאות, ועל הדרכים להקטין את הסיכוי ללקות, ולחיות חיים בריאים הרבה יותר


סוכרת היא מחלה נפוצה למדי בישראל, כאשר שכיחותה רק ממשיכה לעלות. בפתח התוכנית, התייחסה ד"ר מאיה רוזמן לדוח משרד הבריאות מהעת האחרונה, והסבירה כיצד ניתן להקטין את הסיכוי ללקות בסוכרת.

"משרד הבריאות פרסם לאחרונה את דוח מצב הסוכרת לשנת 2023, ולפי הנתונים אחד מכל שלושה ישראלים מעל גיל 65 חולה בסוכרת", פתחה ד"ר רוזמן. "מדובר בנתון דרמטי שממחיש עד כמה המחלה הזו שכיחה, ולא רק בגיל מבוגר. סוכרת סוג 2, הקשורה לאורח חיים, הולכת ומופיעה גם בקרב אנשים צעירים יותר, בעיקר על רקע השמנה, תזונה עתירת פחמימות פשוטות ומיעוט פעילות גופנית. למה השמנה מעלה את הסיכון לסוכרת? עודף שומן, ובעיקר באזור הבטן, גורם לירידה ברגישות של התאים לאינסולין - ההורמון שתפקידו להכניס את הסוכר מהדם אל תוך התאים. כשהתאים "עמידים" לאינסולין, רמות הסוכר בדם עולות, וזהו הצעד הראשון בדרך להתפתחות סוכרת. מחקר גדול שפורסם ב־'Diabetes Care' מצא שאנשים עם עודף משקל מתון בלבד - עלייה של 5–7 ק"ג מעל למשקל התקין כבר נמצאים בסיכון מוגבר לסוכרת". 

עוד הוסיפה: "למה סוכרת פוגעת בלב ומקצרת חיים? סוכר גבוה בדם לאורך זמן פוגע בדפנות כלי הדם וגורם לטרשת עורקים. זה מגביר את הסיכון להתקפי לב, לאי ספיקת לב ולשבץ מוחי. חולי סוכרת נמצאים בסיכון כפול עד פי ארבעה למחלות לב וכלי דם בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. למה סוכרת קשורה דווקא לשומן בטני? השומן באזור הבטן הוא "שומן בעייתי" יותר לעומת שומן בירכיים או בזרועות. הוא לא רק מאגר פסיבי של אנרגיה, אלא "פעיל" מבחינה הורמונלית: התאים בבטן מפרישים חומרים שגורמים לדלקת ולחוסר איזון הורמונלי. כשאנחנו אוכלים הרבה פחמימות פשוטות - סוכר, לחם לבן, אורז, רמות הסוכר בדם עולות מהר מאוד. כדי להתמודד עם זה, הגוף מפריש כמויות גדולות של אינסולין. עודף האינסולין הזה "מורה" לגוף לאגור שומן, ובמיוחד באזור הבטן, שם התאים מגיבים בצורה שונה להורמון".

"השילוב הזה יוצר מעגל קסמים: יותר סוכר בדם - יותר אינסולין, יותר אינסולין - יותר שומן בטני, יותר שומן בטני - ירידה נוספת ברגישות לאינסולין. כך נוצר מצב שבו דווקא הבטן הופכת ל"אזור הבעייתי" שמגביר עוד יותר את הסיכון לסוכרת ולמחלות לב. האם גם במשקל תקין אפשר לחלות בסוכרת? כן. לסוכרת יש גם מרכיב גנטי, והיא מושפעת מגיל ומאורח חיים. עם זאת, עודף משקל נותר הגורם המשמעותי ביותר: מי שנמצא בעודף משקל (BMI מעל 25) נמצא בסיכון גבוה פי 3–5, והשמנת יתר (BMI מעל 30) מעלה את הסיכון לפי 7-12. מה לגבי פחמימות ופירות? ההמלצה היא להפחית פחמימות פשוטות - משקאות ממותקים, לחם ואורז לבן, וגם פירות בכמות גדולה. פירות מכילים פרוקטוז, סוכר פשוט שהופך בקלות לשומן בטני. לכן חשוב להיצמד למידה: עד שתי מנות פרי ביום, ורצוי לשלב אותן עם חלבון או שומן בריא (למשל יוגורט, אגוזים) כדי לייצב את רמות הסוכר".

בסיום, התייחסה מאיה לעודף המשקל, והבהירה: "כמה עודף משקל כבר מסוכן? ניקח לדוגמה אישה בגובה 1.60 מטר: משקל תקין נע סביב 50-64 ק"ג. כבר ב־70 ק"ג - עודף של 6-7 ק"ג - הסיכון לסוכרת מתחיל לעלות. ב־80 ק"ג הסיכון גבוה פי כמה לעומת משקל תקין. ב־95-100 ק"ג הסיכון לסוכרת סוג 2 יכול להיות גבוה פי 10 ויותר. המשמעות היא שגם עלייה קטנה במשקל, לא "רק" 20-30 ק"ג, כבר עלולה להוות נקודת מפנה לבריאות". 

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
05/09/2025
סוכרת אילוסטרציה
סוכרת אילוסטרציה  |  צילום: אילוסטרציה
Paris