ד"ר מאיה רוזמן

ירוק זה הסגול החדש

אוהבים מנגולד, הלוא מדובר בעלי הסלק החמצמצים שמתאימים לסלטים ותבשילים? • ד"ר מאיה רוזמן על ערכיו התזונתיים האיכותיים • חקלאי השבוע


עלי המנגולד הפכו ליותר ויותר פופולריים במטבחים רבים בשנים האחרונות. אך חשוב שתדעו שמדובר בירק בריא ללא ספק, שכדאי לנו להכיר. בפינת 'חקלאי השבוע', סיפרה ד"ר מאיה רוזמן על העלים הטעימים והעסיסיים.

"מנגולד הוא ירק עלים ששייך למשפחת הסלקים", סיפרה. "זה לא "זן סלק מיוחד" שמוציא שורש אכיל כמו הסלק האדום, אלא זן שגודל במיוחד בשביל העלים והגבעולים שלו. לכן לפעמים קוראים לו "סלק עלים". המנגולד נחשב לירק דל קלוריות (כ־20 קלוריות ל־100 גרם), אבל עשיר במיוחד ברכיבים חיוניים: ויטמין K - כמות גבוהה מאוד, שתורמת לקרישת דם ובריאות העצם. ויטמין A ו־C, החשובים למערכת החיסון ולעור. מינרלים - אשלגן, מגנזיום, סידן וברזל. נוגדי חמצון, כולל לוטאין וזאקסנטין, שתורמים לבריאות העיניים. סיבים תזונתיים, התורמים לעיכול ולתחושת שובע.   מחקר שפורסם ב־'Journal of Agricultural and Food Chemistry' מצא שמנגולד עשיר במיוחד בנוגדי חמצון מקבוצת הפלבונואידים, שיכולים להפחית תהליכי חמצון ודלקת בגוף". 

בהמשך, הסבירה: "סקירה שפורסמה ב־Nutrients' (2020)' ציינה שעלי מנגולד מכילים ריכוז גבוה של לוטאין וזאקסנטין, שני קרוטנואידים שנקשרו לשמירה על בריאות העיניים והפחתת הסיכון לניוון מקולרי הקשור לגיל. בנוסף, מחקרי מעבדה הראו שלחומרים הפעילים במנגולד יש פוטנציאל לעכב עלייה ברמות סוכר בדם, אם כי נדרשים עוד מחקרים קליניים בבני אדם כדי לאשר זאת. אפשר להשתמש בו טרי בסלטים (בעיקר העלים הרכים). אידוי או הקפצה קלה בשום ושמן זית כמו תרד. מילוי לעלים (במקום גפן). קציצות ירק, מרקים ותבשילים. הגבעולים הלבנים/צבעוניים ניתנים גם לבישול בנפרד. במטבח היהודי לפי חלק מהמסורות, עלי מנגולד מופיעים על שולחן החג בראש השנה כחלק מסימני החג, לצד סלק, תרד וירקות ירוקים אחרים, כסמל לשפע ולצמיחה". 

כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.   

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
12/09/2025
ד"ר מאיה רוזמן
ד"ר מאיה רוזמן  |  צילום: סיוון שחור
Paris