ד"ר מאיה רוזמן

צדיק כתמר צהוב

התמרים הצהובים מופיעים על שולחן החג, אך עדיין מוגדרים כתעלומה • ד"ר מאיה רוזמן סיפרה • מיכל קדוש ('103fm') על הסדרות שלצדם • מנשנשים סדרתיים


התמרים הצהובים, הלוא הם תמרי ברהי, מופיעים לא אחת על שולחן ראש השנה שלנו. אך מהו ערכם התזונתי, ולמה כדאי לנו להוסיף אותם לתפריט היומי שלנו? בפינת 'מנשנשים סדרתיים', סיפרה ד"ר מאיה רוזמן על התמרים הנפלאים. 

"תמרי ברהי (Barhi) הם אחד מזני התמרים הצבעוניים הבולטים", פתחה. "בשלב הבשלות הם צהובים, פריכים, מרקם עדין וטעם מתוק-עדין יותר מתמרים בשלים שחומים. בשל תכונותיהם, הם מהווים אופציה מעניינת למי שרוצה פרי מתוק, אבל עם פחות עומס סוכר. תמרים (כולל זנים כמו ברהי) עשירים בפחמימות, סוכרים פשוטים, אבל גם בסיבים תזונתיים שמשפרים את העיכול. הם מכילים מינרלים חשובים כמו אשלגן, מגנזיום וברזל וויטמינים מקבוצת B. האינדקס הגליקמי שלו - כ־50, זה מספר שמציב אותו בטווח בינוני־נמוך, לא גבוה. נוגדי חמצון – עשויים להפחית דלקת ולתרום לבריאות הלב, העור ולמערכת החיסון. ב־100 גרם תמרים כאלו יש 140 קלוריות, יחידה אחת זה כ־15 גרם ולכן 6-7 תמרים צהובים שווים מנת פרי אחת. התמר הצהוב מתאים כנשנוש מתוק בין ארוחות, שילוב בסלטים עם מלח או גבינות, אפשר לערבב ביוגורט עם אגוזים וברהי קצוץ". 

עוד הוסיפה: "אפשר להאריך את חיי המדף של התמרים הצהובים על ידי הקפאה. רבים אוהבים לאכול אותם ישירות מהמקפיא, במרקם קפוא־פריך שמזכיר חטיף טבעי. מעבר לנוחות, ההקפאה גם הופכת אותם למתוקים יותר: בתהליך ההקפאה וההפשרה חלק מהעמילנים שבתמר מתפרקים לסוכרים פשוטים, וכך הטעם הופך עשיר ומתוק יותר בהשוואה לפרי הטרי. בהקפאה של תמרי ברהי (או פירות בכלל) הערכים התזונתיים כמעט נשמרים במלואם, משום שהטמפרטורה הנמוכה עוצרת את תהליכי ההתחמצנות והקלקול. הוויטמינים הרגישים ביותר לחום ולאחסון ארוך, בעיקר ויטמין C וחלק מהקרוטנואידים – עלולים להיפגע במעט, אבל בתמרים גם ככה אין כמויות גדולות במיוחד של ויטמין C, כך שההשפעה זניחה. המינרלים (אשלגן, מגנזיום, ברזל, סידן) והסיבים התזונתיים לא נפגעים כלל בהקפאה. כלומר, תמרים צהובים שהוקפאו ישמרו על רוב הערכים התזונתיים, ויוסיפו "בונוס" בטעם (יותר מתיקות) ובמרקם ייחודי". 

בסיום, שוחחה ד"ר מאיה רוזמן עם מיכל קדוש ('103fm') ושמעה מול אילו סדרות וסרטים כדי לנשנש את התמרים הצהובים. 

כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
26/09/2025
תמרים צהובים
תמרים צהובים  |  צילום: אברהם שלמה/ברישיון CC BY-SA 4.0
Paris