בא לי כתום

אוהבים בטטות? • ד"ר מאיה רוזמן על הירק הכתום והבריא שכדאי לנו לתת לו מקום של כבוד בתפריט שלנו • חקלאי השבוע


בטטה היא אחד הירקות הטעימים והמגוונים שקיימים היום בשוק, והיא גם בהחלט מביאה איתה את בשורת המרקים החורפיים. אך מה יש בבטטה, ולמה כדאי לנו להוסיף אותה לתפריט היומי אם עוד לא עשינו זאת? בפינת 'חקלאי השבוע', סיפרה ד"ר מאיה רוזמן על הירק הכתום והטעים. 

"היא כתומה, מתוקה ובריאה, אבל כמה אתם באמת יודעים עליה?", פתחה. "הנה כמה הפתעות חשובות: לבטטה יש אינדקס גליקמי נמוך מאוד: היא לא מעלה את רמות הסוכר בדם, ולכן מתאימה גם לסוכרתיים או לטרום סוכרתיים. מבחינה זו היא עדיפה על תפוח אדמה, אורז, ואפילו פסטה. האינדקס הגליקמי של הבטטה תלוי באופן ההכנה: לבטטה מבושלת אינדקס נמוך יותר (כ־40-50) מאשר לבטטה אפויה (כ־60-70). הבטטה לא שייכת למשפחת תפוחי האדמה. היא בעצם שורש אכיל שמגיע מזנים שונים של צמח מטפס. יש בעולם מאות זנים של בטטות. הזן הכתום הנפוץ בישראל, ויש גם זנים סגולים עשירים בנוגדי חמצון, וגם בטטות לבנות וצהובות בעלות טעם עדין יותר. ככל שהצבע שלה כתום יותר, כך היא עשירה יותר בבטא־קרוטן, נוגד חמצון חשוב שהגוף ממיר לוויטמין A. היא דלה בשומן ועשירה בסיבים תזונתיים שתורמים לתחושת שובע ממושכת ולעיכול תקין". 

עוד הוסיפה: "בישול הבטטה דווקא עוזר לספיגה טובה יותר של ויטמין A, במיוחד כאשר מוסיפים מעט שמן איכותי. הבטטה עשירה במיוחד באשלגן, שחשוב לאיזון לחץ הדם. כמות האשלגן עלולה לרדת בזמן בישול במים כי האשלגן עובר למים. הבטטה עוזרת לשמור על העור במיוחד בחורף: נוגדי החמצון שבה מגנים מפני נזקי קור, יובש וגם שמש. חימום ואפייה לא הורסים את הערכים התזונתיים אז אפשר להכין את הבטטה ואז לשמור במקרר, להוסיף קוביות בטטה לסלטים, תבשילים או אפילו ליוגורט מלוח". 

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
07/11/2025
בטטה
בטטה  |  צילום: Ingram Images
Paris