אין כמו לביבות לפתיחת חג החנוכה כהלכתו. אך מה אם נאמר לכם שניתן להחליף את תפוחי האדמה בסלק? בפינת 'חקלאי השבוע', סיפרה ד"ר מאיה רוזמן על הירק הנפלא, והביאה מתכון של עופרה שלו.
"לקראת חנוכה, כדאי להעלות את תשומת הלב לירק שורש ממש ממש בריא שאפשר לשקול להכין את הלביבות ממנו, במקום מתפוחי האדמה המסורתיים, לגיוון", סיפרה. "הסלק נראה עמילני ומתוק, אבל בפועל הוא מכיל רק כ־40-45 קלוריות ל־100 גרם. רוב הנפח שלו מורכב ממים וסיבים תזונתיים. אני נוטה לשייך אותו לקטגוריית ירקות חופשי, שמתאימים גם לדיאטה וגם לשמירה על משקל. סלק מבושל נספג טוב יותר, אבל גם חי לגמרי אפשרי - הבישול מרכך את התאים, משפר ספיגה של חלק מהפיטוכימיקלים ומקל על העיכול. אבל בניגוד לתפוחי אדמה אין שום בעיה לאכול סלק חי: מגורד, חתוך דק או מעורבב בסלט. הטעם שלו מתוק ועדין יותר כשהוא טרי. הסלק שומר על רוב הפעילות האנטי חמצונית שלו גם לאחר אפייה או בישול קצר. אין כמעט הבדל בין אפוי ומבושל בהיבט הבריאותי ההחלטה היא בעיקר עניין של טעם".
בהמשך, הבהירה: "הסלק עשיר בפוליפנולים ובבטאלאינים - הפיגמנטים האדומים. הצבע האדום העז של הסלק מגיע ממשפחה של פיגמנטים הנקראים בטאלאינים, ובעיקר בטאנין. הם אחראים על: פעילות אנטי דלקתית, הגנה חמצונית גבוהה, עמידות יחסית בחום, וגם על הצבע האדום שמכתים כל דבר שהוא נוגע בו (בגד, קרש חיתוך, נייר אפייה), ורק לשים לב: הצבע האדום לא מעיד על תכולת ברזל גבוהה. יש בסלק ברזל בכמות מתונה (בערך 0.8 מ"ג ל־100 גרם), אבל החלק האדום אינו קשור לברזל. זה מיתוס נפוץ. מחקרים מראים: פעילות אנטי חמצונית חזקה במיוחד - במחקרים שנעשו בשנים האחרונות (Journal of Food Science), נמצא שמיצוי סלק הציג רמת פעילות אנטי חמצונית גבוהה, לעיתים אף גבוהה מזו הנמדדת ביין אדום. המשמעות: הוא תורם להגנה מפני נזקי חמצון, ללא האלכוהול או הסוכר שמגיעים ממקורות אחרים. תורם להפחתת לחץ דם בזכות ניטרטים טבעיים. הסלק עשיר בניטרטים טבעיים, שהגוף ממיר ל"חנקן חד חמצני" – מולקולה המסייעת להרחבת כלי דם ולשיפור זרימת הדם".
"מחקר שפורסם ב־'Hypertension Journal' הראה ששתיית מיץ סלק עשויה להוריד ערכי לחץ דם זמנית אצל אנשים עם ערכים גבוהים מעט", אמרה מאיה. "טוב לעצירות ומסייע לאיזון מערכת העיכול. תכולת הסיבים הגבוהה תורמת להגברת נפח הצואה ולתנועתיות תקינה של המעי. בנוסף, אחוז גבוה של מים בירק עצמו מקל מאוד על מעבר החומר לאורך מערכת העיכול מה שהופך סלק לאחד המזונות המומלצים במצבי עצירות. יכול לצבוע שתן וצואה באדום, וזה לא מסוכן. התופעה נקראת Beeturia, והיא שכיחה הרבה יותר ממה שחושבים. הפיגמנטים החזקים עוברים במערכת העיכול ובכליות ומשנים צבע של הפרשות. זה לא דימום, לא סימן למחלה, ולא מצריך בדיקה, רק צבע טבעי מאוד עמיד".
בסיום, חלקה ד"ר מאיה רוזמן מתכון ללביבות סלק שלא תוכלו להפסיק לאכול.
בתיאבון!