ד"ר מאיה רוזמן מתייחסת לגילוי העופרת במכונות הקפה ומנפצת כמה מיתוסים על צריכת הקפה
למרות סכנת העופרת שנמצאה בחלק ממכונות הקפה התעשייתיות, שמקורה בצנרת של המכונות, בתקופת החורף עולה צריכת הקפה של רבים מאיתנו. לגבי העופרת שנמצאה בחלק מהמכונות – עד שתסתיים בדיקת מכונות נוספות, כולל הביתיות, אולי כדאי להקטין קצת את הכמות הנצרכת.
עד כמה כוסות קפה ליום מומלץ לשתות?
ובכן, התשובה תלויה בכוס המשקה בו בחרתם, עקב הבדלים בכמות הקפאין. בכוס קפה שחור יש מעל 100 מ"ג קפאין, כפול מהכמות שמצוייה בנס קפה או באפסרסו, 50 מ"ג בכוס. ההמלצות הרווחות לצריכת קפאין עד כה היו עד 250 מ"ג ליום, ובחלק מהמחקרים אף הצביעו על כך שגם 400 מ"ג קפאין נחשבת כלא מזיקה, מה שאומר ששתיית 2-3 כוסות קפה שחור, או עד 5 כוסות נס קפה אינה בגדר צריכה גבוהה.
מצד אחד, הקפאין מעלה את לחץ הדם ואת הדופק, מגביר עירנות ומגדיל את כמות השתן הנוצרת, מאידך, אבל נמצא שהקפאין הוא נוגד חימצון שמפחית את הסיכון למחלות שונות, משפר זיכרון, ואף נמצא כעוזר לשריפת שומנים בשרירים בזמן פעילות גופנית.
האם יש הבדל מבחינה בריאותית בין סוגי הקפה השונים?
הבריאים יותר הם קפה שחור, שם המאסה של הקפה נשארת בתחתית הכוס, ואספרסו ופילטר – בהם שותים את הנוזלים שעברו דרך תערובת הקפה. הקפה הנמס המגורען וגם האבקתי, עוברים קצת יותר תהליכים אשר הופכים אותם לנמסים במים חמים.
סוגי הקפה הפחות מומלצים הם משקאות הקפה בטעמים כמו וניל, חלק מהמוצרים מכילים תוספים כמו ממתיקים מלאכותיים שמזיקים לבריאות, ועוד פחות מומלצות הן האבקות להכנת קפוצ'ינו אינסטנט שמכילות פרט לתוספים גם 30% סוכר והרבה קלוריות. גם קפה ללא קפאין פחות בריא כי הוא עבר תהליכים כימיים להוצאת הקפאין, ולפי מחקרים הוא מעלה סיכון למחלות לב אפילו יותר מקפה רגיל.
האם לעבור לתה?
כשמדובר בתה צמחים, לכל חליטה יש את יתרונות צמח המרפא שהיא מכילה, ולכך יש יתרונות בריאותיים רבים לעומת קפה. כשמדובר בתה שחור רגיל, גם בו יש נוגדי חמצון חשובים, אך גם קפאין, ולפיכך אין הבדל מהותי בינו לבין קפה שחור, פילטר או אפסרסו.
הקשר בין קפה לירידה במשקל
הקפאין עצמו, כחומר שמגביר את דופק הלב, דווקא מזרז את המטבוליזם של הגוף ומעלה את שריפת הקלוריות. עקב עובדה זו, בחלק מתרופות ההרזיה שנמכרות בשוק יש קפאין מרוכז.
יתרון נוסף לקפה בזמן דיאטה, הוא שכל שתייה חמה תורמת לתחושת שובע, עקב השפעת הנוזלים החמים על מרכז השובע במוח כמפחיתי תיאבון. החלב בקפה תורם גם הוא את חלקו לתחושת השובע. מצד שני, החלב והסוכר שמוסיפים לכל כוס עלולים להצטבר לכמה מאות קלוריות במשך היום.