שנה לועזית חדשה - התאריך ה1 בינואר, טומן בחובו הרגשה של התחלה חדשה, של מוטיבציה עילאית ורצון לכבוש יעדים ומטרות שאולי קצת הזנחנו לקראת סוף השנה. המוטיבציה והנחישות, הן כוח פנימי שעוזר לנו להתגבר על מכשולים שיכולים להקרא בדרכנו לייעד. לפני שמתחילים לנוע לעבר המטרה, חשוב לעצור ולחשוב על היעדים שהצבנו לעצמנו על מנת לצבור הצלחות קטנות. הצלחות אלה יהיו הדלק שלנו עד לפסגת השאיפות.
לרוע המזל, רבים טועים כבר בחישוב המסלול ובכך מסתבכים בדרך ומרימים ידיים לאחר זמן קצר, זונחים את היעדים ונשאבים לדפוסים ישנים ומוכרים שאולי מסבים נחת אך גם תסכול גדול. על מנת שלא נטעה בחישוב המסלול ונתייסר בדרך עד שנפרוש, חשוב להגדיר מהו חלום ומהו חזון.
חלום - הוא כל דבר שעולה בדמיוננו, אותו נרצה לממש: "אני רוצה לרזות 10 קילו", "אני מפסיק לצרוך סוכר", "אני רוצה ריבועים בבטן". חלומות מנוסחים כמשאלות לב, ומכילים המון רגש. חלומות מסבים לנו הנאה וריגושים
חזון - הוא משאלת הלב שאליה מתווספת דרך פעולה:איך נכבוש את היעד?, איך נצלח את המטרה שהצבנו לעצמנו? בחזון אני רואה במוחי את הנדרש ממני על מנת לממש את משאלת הלב שלי. לכן חזון מתאפיין במוחשיות, הבנה כנה של הקשיים ומה נדרש ממני כדי להתגבר עליהם.
על מנת לממש את החזון שלנו, לצורך הדוגמא, לרדת 10 קילו במשקל, אני אצטרך לפסוע בדרך הבטוחה ביותר עבורי. עלי לבנות אסטרטגיה, אחשב את דרכי באופן ההגיוני ביותר תוך הקשבה לגוף ולנפש שלי.
שלב ראשון: מחזון לדרך פעולה
בשלב זה חשוב מאוד לקחת מחברת מסע, בה נוכל לכתוב את כל העולה על רוחנו בעת התהליך. כל דבר שנחווה יתורגם למילים והגיגים שילוו ויתמכו ללא כל ביקורת בתהליך. בנוסף ננסח במחברת "למה חשוב לי להשיג את מטרתי?".
לדוגמא:
אני ארגיש יותר שלם וקליל עם גופי
הסיכון לסוכרת יקטן משמעותית
אני אצליח לתפקד במהלך היומיום בקלות
אני אשפר את איכות השינה שלי
שלב שני: פירוק לגורמים
בשלב זה נפרק את המטרה לחלקים קטנים בכדי שהמשימה לא תראה מאיימת. על הדרך נרוויח רוגע ונחת. חשוב להיות ריאלים ולקחת את הזמן שלקח לנו לדוגמא לעלות במשקל, אותו נחלק באופן המתאים לאורח חיינו.
לדוגמא: העלתי במשך שנה שלמה עשרה קילוגרמים. ולכן אחלק לי את הדרך לעבר המטרה על גבי 12 חודשים.
פירוק המטרות לחודשים בודדים שומר על האנרגיה במהלך התהליך ועל כן ירידה של ובין 0.5 ל 0.8 קילו בחודש יהיה במקרה הזה יעד ראלי שישמור על הבריאות של הגוף.
שלב שלישי: הצלחה או סקירה
כל עוד צלחנו את מיני-המטרות שהצבנו לעצמנו, אין צורך לבדוק או לחשב את הדרך מחדש. מה שרצוי לעשות זה כן להתפאר בהצלחות שלנו במחברת המסע. לתאר את הרגשתנו. כל הרגש החיובי הזה הוא מזון בריא למוח ולנפש שלנו ויזין את הגוף באנרגיה הכרחית להמשך התהליך.
אך מי הבטיח שהדרך לעבר המטרות שלנו תהיה אך ורק נעימה ומרגשת. קיימים גם קשיים ומהמורות, אותן נוכל להבין, לנתח ולמצוא דרכי פעולה שיעזורו לנו לדלג בקלילות ולהמשיך לכיוון המטרה. את הקשיים נרשום במחברת, נסתייע בחברים, משפחה או מיני השראות על מנת להבין איך נוכל להתגבר על הקשיים.
בעבודתי כתזונאי אני חווה קשיים מלקוחותיי שנופלת רוחם בגלל שחודש אחד המטרה לא הושגה. במקרה הזה חשוב להבין כי עקומת הפחתת המשקל לא תהיה תמיד כקו אלכסוני משוך כלפי מעלה אלא יהיו גם "נפילות" או עצירות. מטרתנו בסיטואציות אלה היא להמשיך לאהוב את הגוף, לחבק את הנפש, להעריך את העבודה המאומצת שהגוף שלנו עובר ולהמשיך לפסוע בשביל. הסבלנות בסופו של דבר תשתלם והגוף יתגמל אותנו וימשיך להשיל את הקילוגרמים המיותרים.
לסיכום חשוב לי להדגיש כי גישתי לאחר שנים של ניסיון היא לצעוד לכיוון המטרה עם הגוף שלי ולא נגדו. ההבנה כי איזור הנוחות של הגוף והנפש אלו הן ברירות מחדל, זהו מנגנון ששומר עליי ועל המערכות השונות לתפקד מדי יום כל היום. כל שינוי דורש כוונה, דורש את הנחישות שלנו לשכנע את הגוף שאנחנו החלטיים, עקביים ויודעים מה אנחנו עושים. הרגשת הביטחון שנשרה על גופנו היא זו שתצעיד אותנו יד ביד לא אל עבר חלום אלא מימוש החזון.