ד"ר מאיה רוזמן

על טעם ועל צבע

האם צבעי מאכל גורמים להפרעות קשב וריכוז? • ד"ר מאיה רוזמן הציגה מחקר חדש: "בקרב ילדים שצרכו צבעי מאכל נראה שינוי בהתנהגות והיפראקטיביות"


כמדי שבוע, שיתפה ד"ר מאיה רוזמן את המאזינים במחקר מרתק אותו קראה השבוע. הפעם, התייחסה ד"ר מאיה רוזמן למשלוחי המנות של פורים שעמוסים בממתקים, וסיפרה על מחקר שבדק האם צבעי מאכל גורמים להפרעות קשב וריכוז.

"צבעי המאכל שאינם טבעיים הם בעצם כימיקלים, וזה שהם מותרים לשימוש במזון זה רק בגלל שהם בכמות קטנה.

אבל גם בכמויות קטנות יש להם השפעות שליליות על הבריאות, בייחוד בקהל היעד של ילדים. בין ההשפעות השליליות: היפראקטיביות, אסתמה, כאבי ראש, פיחה בעור ואלרגיות.

במחקר שנערך בבריטניה נתנו ל-300 ילדים בגילאים 3-9 מיץ שהכיל צבעי מאכל, או מיץ ללא צבעי מאכל. לפי התוצאות, בקרב הילדים שקיבלו צבעי מאכל היה שינוי בהתנהגות ויותר היפראקטיביות.

מבין צבעי המאכל, המסוכן ביותר הוא הצבע הצהוב שנקרא טרטרזין. הוא כל כך מזיק, שבתרופות לילדים משתמשים היום רק בצבעים אדומים, וכמעט אין סירופ או תרופות בצבע צהוב.

חשוב להדגיש שצבעי מאכל טבעיים לא מסוכנים בכלל ואין להם שום השפעה שלילית על הבריאות. בתעשיית המזון משתמשים בהם פחות בעיקר בגלל שהם יותר יקרים".

על אריזות המזון יש הרבה מספרים ושמות שכמעט אף אחד לא מבין. מה אתם צריכים לחפש על אריזות המזון?

"החוק אומר שרשימת הרכיבים היא לפי סדר הולך ויורד של כמות הרכיב: אם כתוב סוכר, קמח, שמן, זה אומר שיש יותר סוכר מקמח, ויותר קמח משמן.

בגלל שצבעי מאכל הם בכמות קטנה הם תמיד מופיעים בסוף. אם רואים מספרים ושמות שלא מבינים – עדיף לעבור למוצר אחר שכתוב בו במפורש שיש בו צבע מאכל טבעי. בדרך כלל גם מציינים את זה במפורש על האריזה.

ואם הילדים מתעקשים דווקא על המאכלים הצבעוניים? חייבים לקרוא את אריזת המזון ולכוון למוצרים שיש בהם צבעים טבעיים בלבד. בנוסף, צריך לשים לב לכך שלפעמים מספיקה לילדים רק אריזה צבעונית. 

יש מוצרי חלב שהאריזה שלהם בצבע חזק, והגבינה או היוגורט בפנים הם בצבע חיוור כי יש בהם צבע מאכל טבעי וזה לא ממש משנה לילדים. זה נכון גם לגבי סוכריות או ארטיקים עם עטיפה צבעונית".

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
06/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


האם צבעי מאכל גורמים להפרעות קשב וריכוז?
האם צבעי מאכל גורמים להפרעות קשב וריכוז?  |  צילום אילוסטרציה: אסתר רוביאן/פלאש90
Paris