"השומן שלנו מתחלק לשני סוגים: השומן שמתחת לעור, שעוטף את השלד שלנו ונמצא בכל הגוף, והשומן שנקרא "ויסצראלי", שעוטף את האיברים הפנימיים בבטן - והוא השומן הבטני", אמרה ד"ר רוזמן, והוסיפה: "הוא זה נוצר בעיקר בגלל עמידות מסוימת לאינסולין, ההורמון שמופרש לאחר צריכת פחמימות וסוכרים".
איך יודעים אם סובלים מהשמנה ביטנית?
לרובנו, יספיק להסתכל במראה. אבל כדי למדוד בצורה מדויקת, אפשר להשתמש היום בשני המדדים המקובלים:
1. היקף המותן: לוקחים סרט מדידה, ובאזור הצר ביותר מודדים את ההיקף. בגברים, אם זה גבוה יותר מ-102 ס"מ, ובנשים מעל 88 ס"מ, זה נחשב לסיכון.
2. היחס בין היקף המותן להיקף הירך: מדד זה מדויק יותר, כי הוא מתייחס למבנה הגוף ולא להיקף אחד בלבד. במקרה זה צריך למדוד עם סרט מדידה לא רק את היקף המותן, אלא גם את היקף הירך באזור הרחב ביותר, ואז לחשב את היקף המותן, לחלק להיקף הירך. כל מספר שהוא מעל 1.0 בגברים, או 0.8 בנשים – מראה על עלייה בסיכון להשמנה בטנית.
אז מה אפשר לעשות כדי להוריד את אותו שומן? להפחית פחמימות וסוכרים.
"על פי מחקרים, הדיאטה המתאימה ביותר במקרה זה, היא דלת פחמימות ככל האפשר. והפחמימות שכן נצרכות חייבות להיות על בסיס דגנים מלאים בלבד, ללא מוצרים מתועשים, ללא קמח לבן או סוכר. גם עלייה בכמות הירקות תורמת להגדלת נוגדי החמצון שנלחמים בדלקות, וכן מעשירה את התפריט בסיבים תזונתיים שתורמים לתחושת שובע לזמן ארוך, וכמובן שגם פעילות גופנית שמשפרת את הרגישות לאינסולין בגוף", הסבירה ד"ר רוזמן.