איפה הכסף
עם ענת דוידוב

זינוק במספר הפונים לטיפול נפשי בעקבות נגיף הקורונה

ד"ר גלעד בודנהיימר, מנהל תחום בריאות הנפש במכבי, על הקשיים הנפשיים שהתפתחו בעקבות התפשטות הנגיף • כיצד נוכל לחזק את עצמנו נפשית בתקופה הזו?


בעוד משבר הקורונה נמשך, נראים דיווחים על עלייה חדה בפניות לקבלת טיפול פסיכולוגי ופסיכיאטרי בשירותים הציבוריים והפרטיים. ד"ר גלעד בודנהיימר, מנהל תחום בריאות הנפש בקופת חולים 'מכבי', שוחח עם ענת דוידוב ב-103fm וסיפר מהם הגורמים לעלייה החדה, וכיצד קופת החולים מתמודדת עם העומס בפניות על רקע נפשי.

"מערכת בריאות הנפש היא מערכת שנמצאת בעומס רב גם בשגרה", ציין ד"ר בודנהיימר. "בתקופת המשבר אנחנו רואים עלייה בפניות. אם בשלבי המשבר הראשונים ראינו דווקא פחות פניות, בהדרגה אנשים ממצים את הכוחות שהם הצליחו לגייס, ופונים לעזרה מבחוץ. יש עלייה משמעות בפניות בכל המרפאות במגזר הציבורי, כי אנשים מרגישים שהם מגיעים לאי-ספיקה".

"עיקר סיבות הפנייה של האנשים הם חרדה מתמשכת, חרדה שיכולה להתבטא בכל מיני צורות, דרך דאגות, קשיי שינה, ותסמינים גופניים כאלה ואחרים", סיפר ד"ר בודנהיימר על הגורמים השונים למשברים הנפשיים שנחווים בתקופה זו. "אנחנו רואים גם אנשים שפונים בגלל תחושות בדידות, בגלל פחד מהידבקות, בגלל תחושת אשמה אחרי שאנשים אחרים נדבקו בגללם, ובגלל קשיים כלכליים. זו האוכלוסייה שמגיבה באופן ישיר למצב, ולצידה יש גם את אוכלוסיית מתמודדי הנפש שמתמודדת עם קשיים נפשיים בשגרה. אצלם, אנחנו רואים החרפה של מצבים קיימים".

על המעבר לטיפול מרחוק בראי התקופה הנוכחית, סיפר ד"ר בודנהיימר: "במרפאות שלנו ב'מכבי' אנו מנסים לתת פתרונות יצירתיים בתקופה הזו. עברנו לשירותים מרחוק כדי להגיע בצורה יותר קלה למטופלים, אנו מנסים ליצור קבוצות ולהגיע לאוכלוסיות בצורה יותר מהירה, ולהבין מי צריך התערבות. אנו מנסים לאפשר ליותר אנשים מענה, לאתר את המקרים החמורים יותר ולנסות לסייע להם".

"כדאי לייצר עוגנים של שגרה שאנחנו רגילים אליה", המליץ ד"ר בודנהיימר על-מנת להתמודד עם הקשיים הנפשיים של התקופה הנוכחית. "להרגיש שאנו מסוגלים לתפקד גם אם קשה, ולתת גם לילדים שלנו את התחושה הזו וגם למבוגרים באוכלוסייה. ככל שנרגיש יותר פעילים ופחות פסיביים, כך הסיכוי שנצלח את המשבר הזה עם חוסן ותעצומות הוא יותר גדול. אפשר גם להפיק מהמצב הזה דברים טובים".

עריכה: ג'וני דוב

19/10/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


איפה הכסף עם ענת דוידוב
איפה הכסף עם ענת דוידוב  |  צילום: 103fm
Paris