הכל צבוע לבן: מה הקשר בין התזונה שלנו לשיניים שלנו, ואיזה מאכלים הכי מזיקים לנו וצובעים את השיניים בצבעים? ד"ר מאיה רוזמן עם כל ההסברים. "יש מאכלים שמשפיעים על צבע השיניים שלנו, יש משקאות שגורמים לפירוק השיניים, ומסתבר שגם יש חטיפים שמזיקים יותר מאחרים".
הנה מספר דברים שחשוב לדעת:
"כורכום- תבלין נפוץ שנחשב לאחד הבריאים ביותר, עקב הכורכומין שנחשב כנוגד דלקת חזק שעוזר לריפוי של הרבה מחלות. בשנת 1989 הכנסתי מוט בלנדר לבן לטחון מרק שהכיל הרבה כורכום, המוט יצא צהוב, ומאז הוא עדיין כך.
הכורכום מכיל צבע צהוב חזק מאוד, הוא משמש גם כצבע מאכל טבעי בתעשיית המזון, אבל צריך לשים לב לכך שהוא גם צובע את השיניים שלנו. זו לא המלצה להימנע מכורכום כמובן, אבל רק לשים לב.
"קפה ותה שחור – שוב שאלה מתחום כלי המטבח... האם שמתם לב שאחרי שתיית קפה או תה שחור בכוס לבנה, נשארים בה סימנים כהים שלא יורדים אלא רק עם אקונומיקה? גם הקפה והתה השחור צובעים את השיניים שלנו, תה ירוק או חליטות אינם בעלי אותה השפעה.
"מסטיקים אחרי הארוחה – לעיסת מסטיקים אחרי הארוחה מגבירה את הפרשת הרוק, משנה את החומציות של הפה, ומגנה על השיניים. חשוב להדגיש שהשפעת המסטיקים היא רק אם לועסים אותו מייד לאחר הארוחה.
"מנטה – נמצאת כמרכיב ברוב משחות השיניים...היא מרעננת את הפה, גורמת לתחושת טיהור וניקיון... אבל אין לה השפעה על השיניים, לא לטובה ולא לרעה, זו רק ההרגשה שלנו אחרי הצחצוח עם מנטה.
"משקאות מוגזים כמו קולה- במשקאות מוגזים רבים יש חומצה זרחתית שמפרקת את העצמות שלנו וגם את השיניים. בעבר היה נפוץ הסיפור על מי שהשרה שיניים בתוך כוס קולה ולמחרת לא היו שם שיניים כי הן התמוססו... ובכן אני לא יודעת אם הסיפור הזה קרה או לא, אבל במשקאות מוגזים יש חומרים שמזיקים לשיניים וגורמים לפירוק השכבה החיצונית המגנה.
"החטיפים המומלצים – אז נכון שחטיפים אפויים עדיפים על מטוגנים, אבל כשמדובר בבריאות השיניים גם האפויים לא מתחמקים מההגדרה של מזיקים מאוד.
"בייגלה למשל, או ביסקווטים, נדבקים לשיניים במיוחד בין הרווחים, נתקעים שם הרבה זמן ומאפשרים לחיידקים להתרבות ולגרום גם לעששת. מהבחינה הזו יש עדיפות לממתקים שלא נדבקים, כמו גלידה או שוקולד למשל.