אם חוויתם לאחרונה מצב רוח ירוד, שלווה בשלל תסמינים בריאותיים כמו חוסר חשק לאכול או שינה לא רציפה, ודאי תהיתם האם אתם סתם חווים מספר ימים לא טובים, או שמא מדובר במשהו שיש לתת עליו את הדעת כמו דיכאון. כמובן שתחושת עצב היא חלק מהחיים, אך לעיתים, כדאי ואף מומלץ לנסות באופן אקטיבי להפוך את חיינו לטובים יותר. הערב בתוכניתה של ורדה רזיאל ז'קונט התארח הפסיכיאטר ד"ר שחק יריב (המרכז הרפואי העמק), וסיפר לה ולמאזיניה על המחלה שהפכה שכיחה בחיים המודרניים.
"לא כל פעם שיש מצב רוח רע, אנו מדברים על דיכאון", שיתף. "זה אפילו לא המאפיין הכי בולט של המחלה. דיכאון מתאפיין בקושי להפיק סיפוק מהדברים שאמורים בדרך כלל לגרום לסיפוק, התיאבון והריכוז משתנים, וכך גם הפוקוס בחיים. דברים אחרים נהיים יותר ויותר משמעותיים, אנו בעיקר מתרכזים בצדדים השליליים ביותר של עצמנו. אצל כל אדם הדיכאון יכול להיראות אחרת".
בהמשך, הסביר: "אני מניח שדיכאון קל מתאפיין בתפיסה ריאלית יותר של הדברים. כשאנו מדברים על הספקטרום הכבד יותר של הדיכאון, אנשים כאלה מתבוססים בכל טעות שעשו, גם היא מאוד מינוריתף ולא מצליחים לשחרר. למעשה, דיכאון מתאפיין בנוקשות".
על התגלית החשובה בתחום בריאות הנפש - תרסיס המסייע לדיכאון בקרב אנשים שפיתחו עמידות לתרופות, בישר ד"ר יריב: "בשנת 2018 מתרחשת רעידת אדמה בפסיכיאטריה, וה־FDA אישר תרופה שמנגנון הפעולה שלה לא עובד על מה שהתרופות משנות החמישים עבדו עליו. מדובר בתרסיס שנותנים דרך האף ויכול להקל על דיכאון. זה בסל התרופות, וניתן למטופלים גם פה בישראל. זה מאוד מרגש לראות פתאום שיש לנו עוד כלים בארגז הכלים, ושיש לנו יכולת להציע משהו שמגדיל את הסיכוי לצאת מהדיכאון באופן משמעותי. אנו רואים אנשים שמצבם משתפר אפילו תוך כמה ימים".
האם כל הבעיות הנפשיות מקורן בשינויים כימיים מוחיים ותו לא? ובכן, זה לא כל הסיפור. "הרבה פעמים דווקא כשאנשים יוצאים מדיכאון, היכולת שלהם להסתכל על החיים משתפרת אך היא צריכה עזרה", הבהיר יריב. "החיים הרבה פעמים מורכבים, ודווקא אז רואים שטיפול בשיטות פסיכולוגיות שונות יכול לעזור".
עריכה: מיכל קדוש