ד"ר מאיה רוזמן הביאה את פינת טוב לדעת, והפעם שיתפה בטיפים להרגלי האכילה שיחסכו לנו קלוריות בליל הסדר, ובארוחות החג הרבות. "עד כמה שננסה להדחיק את ענייני הדיאטה, ולדחות אותם ל"אחרי החגים" כמו כל עם ישראל, אי אפשר להתעלם מן העובדה שארוחת ליל הסדר עלולה להכיל 3000 קלוריות ואף יותר מכך, אם אוכלים את כל המנות".
"לא זו בלבד שארוחה אחת כזו יכולה לקלקל שבועות של עבודה קשה של דיאטה, אלא גם לא תמיד בריא לדחוס כמויות מזון גדולות כל כך לקיבתנו: הדבר עלול לגרום לנו לחוש ברע, ועוד לפני שנסיים לעכל את כל המזון שהעמסנו על מערכת העיכול, מגיעה עוד ארוחה פחות מ- 12 שעות מסיום הארוחה הקודמת.
"המשימה לא פשוטה ולא רק בגלל ריבוי הארוחות הגדולות, אלא גם בגלל הנשנושים בין לבין – מסתבר שבלי לחם, לחלק גדול מאתנו קשה יותר לשמור על המשקל. תחליפי הלחם ופריכיות האורז פחות משביעים, המצות עתירות יותר בקלוריות וקשות לעיכול, ומי שמחליטה לוותר על כל אלו, עלולה למצוא עצמה מתנחמת בעוגיית פסח לצד הקפה.
"הרגל האכילה המהירה מזיק לכולנו מבחינה בריאותית, ואין ספק בכך שאכילה מהירה גורמת להשמנה. ראשית, תחושת השובע לאחר האכילה מורכבת מכמה גורמים, כגון התמלאות הקיבה במזון, ורמות הסוכר בדם.
"כאשר אוכלים ארוחה מלאה וגדולה בחמש דקות, מרגישים בשובע אך ורק מעצם העובדה שקיבתנו מלאה. ברגע שהקיבה מתמלאת, נמתחים דופנותיה, ומתיחה זו גורמת לעצבים שסביב הקיבה לשלוח איתותי שובע למרכז הרעב והשובע במוח.
"לעומת זאת, אם אוכלים את אותה הארוחה על פני חצי שעה, תוך כדי האכילה עובר חלק מן המזון להמשך העיכול במעיים. שם מתפרקים אבות המזון ליחידות המבנה הבסיסיות שלהם, והפחמימות שהיו במזון תורמות לעליה ברמות הסוכר בדם.
"למעשה, בזמן זה מרגישים בשובע "כפול" הנובע משני גורמים שונים: מלאות הקיבה, וגם עקב העלייה ברמות הסוכר בדם, הגורמת למרכז הרעב והשובע במוח "להרגיש" בכך שיש בגוף אנרגיה ולפיכך להפחית את התיאבון והרעב".
למלא את הצלחת מראש
"כאשר רואים את הצלחת מלאה, ו"שבעים בעיניים" מכמות המזון הזו, קל יותר להגיע לתחושת שובע, והן לשליטה על כמות המזון הנצרכת בארוחה, בהשוואה למנות קטנות שלוקחים בכל פעם במשך ארוחה ארוכה. מצה אחת ליד הצלחת, במקום לשבור חתיכות קטנות מצלחת מרכזית ואז לא יודעים כמה אכלנו במשך הערב.
"סדר אבות המזון: בארוחה עצמה להתחיל מן הירקות והחלבונים, לשבוע, ולהשאיר את הפחמימות לסוף. בהן יש את רוב הקלוריות, הן גם בדרך כלל אלו שמיותרות תזונתית.
"שתיה: כוס שתיה קלה מכילה כ- 100 קלוריות, וכך גם תירוש: כוסית יין מכילה 150 קלוריות. מי ששותה מספר כוסות במהלך הסדר, יכול לצרוך מאות קלוריות רק מן השתיה עצמה, בלי קשר לכמות המזון שאוכלים. עדיף רק משקאות ללא קלוריות - מים או דיאט, ולספור היטב את כוסיות היין שהוא שותה".