103FM
103FM
האזנה לשידור החי
עכשיו בשידור
ד"ר מאיה רוזמן

דיאטה ים תיכונית

ד"ר מאיה רוזמן ביקשה להקדיש את התוכנית לסוגי תזונה שונים, בדגש על הדיאטה הטובה ביותר בריאותית • סיפרה: "מפחיתה סיכון למחלות לב ומאריכת חיים"


במהלך חיינו רובנו ניסינו דיאטה כזו או אחרת, אך האם שמעתם על הדיאטה הים תיכונית? ד"ר מאיה רוזמן הביאה את כל הפרטים על סוג התזונה שכבש את העולם ודורג במקום הראשון מבחינה בריאותית.

"הדיאטה הים תיכונית זוכה במקום הראשון מבחינה בריאותית, כמעט בכל הדרוגים שעורכים בכל העולם כבר עשרות שנים", סיפרה ד"ר רוזמן בפתח דבריה, "היא נחשבת לתזונה שמפחיתה סיכון למחלות לב, מאריכה חיים ומעכבת תהליכי הזדקנות, מפחיתה סיכון לסוכרת, לסרטן, וגם לאלצהיימר ופרקינסון".

עוד הוסיפה, ואמרה כי "כמדינה ששוכנת לאגן הים התיכון, לא הרבה יודעים בעצם מה תזונה זו מכילה. ולא רק זה, מחקר לאחרונה מראה שהתזונה הישראלית דומה יותר לזו שבאמריקה, ופחות לים התיכונית. כששאלתי אנשים מה לדעתם כוללת תזונה ים תיכונית, התשובה הפופולרית היתה: 'בשרים?', אז זהו, שלא. אכן אין ספק שמדובר בהגדרה קצת מבלבלת, הרבה מדינות יש סביב לים התיכון, והאוכל הישראלי אינו דומה לאוכל האיטלקי, גם לא לאוכל היווני או הספרדי, ובוודאי שלא לצרפתי".

אז מה זו בעצם התזונה הים תיכונית שמאריכה חיים ומפחיתה מחלות? ד"ר רוזמן השיבה: "הרבה ירקות ופירות טריים, בעיקר עגבניות. הרבה דגים, במקום בשרים אחרים, לפחות 5 פעמים בשבוע, כוס יין אדום ליום, שמן זית איכותי על בסיס יומי, וזיתים. יוגורט, לבאנה וגבינות קשות, אבל יחסית מעט מוצרי חלב. שימוש בחומרי גלם טבעיים, כמעט ללא מזונות מעובדים".

"הירקות והפירות הטריים מכילים כמות גדולה של ויטמינים ונוגדי חמצון, שמנטרלים חומרים מזיקים שחודרים לגוף ומונעים מחלות רבות", הסבירה, "הירקות והפירות גם עשירים בסיבים תזונתיים, שתורמים לבריאות המעיים, לשובע לזמן ארוך ולהפחתת צריכת מזונות מרוכזים בקלוריות, מה שעוזר בשמירה על משקל תקין. כמות הסיבים התזונתיים בתזונה הים תיכונית גבוהה ב-30% בהשוואה לתזונה מערבית".

לדבריה, "דגי הים עשירים בחומצת השומן אומגה 3, שמפחיתה סיכון לדלקות וכן את הסיכון למחלות לב. התזונה הים תיכונית מאופיינת בכך שכמות חומצה זו שווה לכמות חומצת שומן אחרת - אומגה 6. בתזונה המערבית יש פי 10 יותר אומגה 6, מה שמגביר מחלות כרוניות, סרטן, וחוסר איזון נפשי. צריכת יין אדום בכמות מתונה מפחיתה את הסיכון לסוכרת, מחלות לב ושבץ מוחי. כמות הפוליפנולים, החומרים הפעילים ביין, תלויה בסוג הענבים וגדולה יותר במקומות בהם יש יותר שמש".

על שמן הזית, פירטה כי "הוא שמן שעושים כמעט תמיד בכבישה קרה, ששומרת על תכונותיו התזונתיות. הוא עשיר בחומצת שומן שנקראת אולאית, המקטינה את הכולסטרול הרע ובכך תורמת למניעת טרשת עורקים".

בהמשך, חידדה כי "היוגורט והלאבנה מהכילים חיידקים טובים פרוביוטים, חלבון וסידן. כל המרכיבים הפעילים בתזונה כזו פועלים יחד טוב יותר מאשר כל מרכיב בנפרד, וגם בכך טמון סוד ההצלחה. מזונות מעובדים, דלים בנוגדי חמצון וויטמינים, דלים בסיבים תזונתיים, ועלולים להכיל פחמימות ריקות (קמח לבן, סוכר לבן), הרבה מלח, שומן מתועש וטראנס. מזון כזה מגביר דלקתיות בגוף ואת הסיכון לכל המחלות שקיימות".

"פרט לתזונה עצמה, גם להרגלי האכילה במדינות הים התיכון יש השפעה עצומה על הבריאות. אחד מן ההרגלים הבולטים הקשורים לתזונה הים תיכונית הוא אכילה איטית. לעיסה טובה, והקדשת זמן לארוחה. כשלועסים טוב מקלים על פעילות מערכת העיכול, ושכאוכלים לאט מאפשרים לתחושת השובע להופיע תוך כדי הארוחה, מה שגורם לצריכה נמוכה יותר של מזון ושל קלוריות, לוויסות נכון יותר של רמות הסוכר בדם והפחתת הסיכון להשמנה ולמחלות אחרות".

בסיום, הדגישה כי "דיאטה ים תיכונית להפחתה במשקל נחשבת לבריאה ביותר וגם לכזו שהכי קל לבצע, בהשוואה לדיאטות אחרות שמבוססות על חלבונים או על שעות אכילה למשל".

תפריט לדוגמה המבוסס על עקרונות הדיאטה הים תיכונית:

ארוחת בוקר: פרוסת לחם מלא עם כף אבוקדו או טחינה או יוגורט ציזיקי עם מלפפונים ושמיר. 

ביניים: פרי + 4 חצאי אגוז מלך. 

ארוחת צהריים: דג בגריל או כוס מג'דרה + ברוקולי מאודה, ירקות בתנור עם כף שמן זית.

אחר הצהריים: פרי + 2 חצאי אגוז מלך.

ארוחת ערב: פרוסת לחם מלא עם כף לבאנה או טחינה +ביצה +סלט ירקות גדול עם כף שמן זית, +כוס יין אדום.

עריכה: שני רומנו

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
29/04/2022
הישארו מעודכנים