מהם הערכים התזונתיים של אורז ומוצריו, והאם דפי אורז יעילים לתפריט התזונה של כולנו. ד"ר מאיה רוזמן עשתה סדר בגרגירים הלבנים האהובים.
תחילה הודתה הד"ר: "אישית לא אכלתי אורז כבר שנים רבות.. גם לא טעמתי, פשוט חבל לי על הקלוריות. גם אורז מלא שהיה חלק מהארוחות בבית כבר ירד מהתפריט המשפחתי. האם אנחנו מפסידים משהו? לא ממש!".
לדבריה: "אורז מיותר לבריאות ואין בעיה לחיות בלעדיו, אם כבר אוכלים אורז - עדיפות לאורז בסמטי מלא. אין שום סיכון או נזק בריאותי באורז מלא או פריכיות אורז מלא. פריכיות אורז הן לא דבר דיאטטי ומכילות מעט קלוריות רק כי הן מלאות באוויר".
אז עומדים מבולבלים מול מדף האורז ולא יודעים במה לבחור? "אורז בסמטי, פרסי, עגול, מוארך, אורז בר, אורז חום, אורז אדום והרשימה עוד ארוכה. האם יש הבדלים תזונתיים בין הסוגים השונים? על סוגי האורז ומוצריו?".
על כך השיבה ד"ר רוזמן, "האורז נחשב לגידול התרבותי הקדום ביותר. הוא ידוע כמאכל האדם מעל 5000 שנה, והוא המזון הנפוץ ביותר אחרי התירס והחיטה. כדאי לדעת, שכמות הקלוריות באורז, שווה בדיוק לזו הקיימת בחיטה, בורגול, קוסקוס, תירס, כוסמת, קינואה ושאר הדגנים והפחמימות".
"בחצי כוס אורז אחרי בישול (2-3 כפות), יש כ-100 קלוריות, אותה כמות קלוריות ופחמימות כמו בחצי כוס פסטה, תפו"א, בורגול, פסטה. כמות קלוריות כמו ב-2 פרוסות לחם קל. כף אחת של אורז מבושל מכילה קלוריות כמעט כמו בפרוסת לחם קל, מה שאומר שאם נשים על הצלחת 10 כפות אורז, זה כמו לאכול 10 פרוסות לחם קל".
יתרונותיו של האורז המלא: "האורז המלא (זה שמכיל את קליפת גרגר האורז, הסובין) מכיל כמות יפה של ויטמינים B, חומצה פולית, וגם מינרלים כמו זרחן, אשלגן, מגנזיום, אבץ וסלניום. בעצם, כל ערכו התזונתי של האורז נמצא בקליפתו, ולכן אורז לבן (כזה שגרגריו עברו קילוף) אינו מאכל שתורם רבות לבריאותנו, ומבחינה תזונתית אין בעיה להתקיים בלעדיו".
בהמשך הסבירה ד"ר רוזמן על מוצרי האורז השונים:
אטריות אורז/נודלס – עשויות מאורז לבן, מבחינת הערך התזונתי והקלורי – דומות מאוד לאטריות מקמח חיטה. היתרון החשוב של אטריות האורז הוא שהן מתאימות לחולי צליאק
פריכיות אורז – בדרך עשויות מאורז מלא ולכן ערכן התזונתי גבוה. דלות בשומן. כמות הקלוריות במאה גרם פריכיות גבוהה יותר מאשר במאה גרם לחם, הסיבה שבפריכית אחת יש מעט קלוריות היא רק כי היא לא שוקלת הרבה... ולכן 2 פריכיות כנראה פחות משביעות מ-2 פרוסות לחם קל.
האם זה נכון שמסוכן לאכול אורז מלא עקב ארסן?
"מדובר במיתוס. נכון שיש ארסן באדמה במקומות שונים בעולם, והארסן יכול להיספג אל גידולים חקלאיים. נכון גם שהוא נמצא בעיקר בקליפה של האורז ופחות באורז לבן מקולף. אבל, אין אפשרות לדעת אם אורז כזה או אחר מכיל ארסן, ואיפה הוא גדל. הארסן נמצא בהרבה גידולים חקלאיים ולא רק באורז, כי הוא נמצא באדמה".
לבסוף הוסיפה "בכל מקרה הערך התזונתי של האורז המלא גבוה בהרבה – בקליפה של האורז רוב הסיבים התזונתיים, רוב הויטמינים B, ברזל, אבץ, ועוד מינרלים. וכשמקלפים את האורז מקליפתו לאורז לבן – מפסידים את הערך התזונתי".