סובלים ממחסור בברזל? פינת 'טוב לדעת' כאן כדי לעשות לכם סדר כיצד ניתן לשפר את ספיגת הברזל בגופנו, ד"ר מאיה רוזמן הביאה את מסקנותיה על כך.
"הברזל חשוב לכוח - הוא מוביל את החמצן לכל הגוף ומאפשר את הפקת האנרגיה בשרירים ובכל שאר התאים. חוסר ברזל גורם לחולשה ואנמיה. יש גורמים שמעלים את ספיגת הברזל, ויש כמה שמעכבים", הסבירה.
משפרי ספיגה:
ויטמין C - עוזר לספיגת סידן וברזל. בארוחה בשרית שיהיה בה סלט/פלפל אדום, ייספג יותר ברזל. בארוחה חלבית ייספג יותר סידן. כריך עם גבינה ופלפל/עגבניה - יספג יותר סידן.
יין אדום - הפוליפנולים ביין משפרים את ספיגת המינרלים הללו. כשמסיימים ארוחה חלבית/בשרית עם כוס יין אדום, נספג מהארוחה יותר סידן או יותר ברזל.
מעכבי ספיגה:
סיבים תזונתיים - הסיבים שיש בקליפות הירקות והפירות, וקליפות הדגנים כמו שיש בדגנים מלאים - לחם מלא, אורז מלא, שיבולת שועל מלאה, סופחים אליהם חלק מן הברזל ומעכבים את ספיגתם. אז נכון, אורז מלא ובשר - ייספג קצת פחות ברזל. אבל זה בשום אופן לא סיבה להפחית בכמות הסיבים שצורכים. הסיבים מפחיתים מחלות מעיים, סוכרת, מחלות לב, משביעים ועוזרים לדיאטה.
חומצה אוקסאלית - חומר זה נמצא בכמות גדולה בתרד, מנגולד, פטרוזיליה, קקאו. ארוחה עם בשר ותרד – לא ייספג ברזל. פופאי. זה מיתוס. הוא לא היה יכול להיות חזק מאכילת תרד.
ברזל וסידן - אחד את השני: ברזל וסידן נספגים באותו מקום במעיים. אם אוכלים אותם יחד - חלק מכל אחד מהם לא ייספג. להפריד בשר וחלב - יש בזה היגיון תזונתי. וגם, אם נוטלים טבליות ברזל לא כדאי לעשות זאת אחרי ארוחה חלבית שמכילה גבינות.