אז למה טוסט נחשב ארוחת ערב סטנדרטית ופיצה נחשבת לג'אנק פוד, ומתי במשולש פיצה יש פחות קלוריות מאשר בטוסט מפיתה רגילה?.
פיצה עשויה מבצק מקמח לבן בדרך כלל, וגבינה צהובה שמכילה חלבונים וגם כמות עצומה של סידן. טוסט עשוי מאותם מרכיבים בדיוק. רק שהבצק של הטוסט (נניח מפיתה) יהיה דק וקל יותר בהשוואה לפיצה עם בצק עבה. לכן, אין סיבה לקרוא לפיצה ג'אנק פוד.
הנה חמישה יתרונות לפיצה:
1. במשולש אחד של פיצה יש בממוצע תשעה גרם חלבון. כמות זו דומה לכמות החלבון שיש בחצי גביע גבינה לבנה.
2. במשולש פיצה יש גם מעל 200 מ"ג סידן. תוספת של גבינה כפולה עשויה להכפיל את כמות הסידן במשולש פיצה אחד ל- 400 מ"ג, חצי מתצרוכת הסידן היומית לילד בגיל 4-8.
3. במוצרלה אין צבעי מאכל סינתטיים שמזיקים לבריאות, אלא צבעי מאכל טבעיים אנאטו המופקים מכרוב סגול/גזר/סלק. בחלק גדול מגבינות המוצרלה אין בדרך כלל גם חומרים משמרים.
4. במוצרלה כמעט שאין לקטוז, סוכר החלב שרבים רגישים אליו.
5. ברסק העגבניות יש כמות יפה של ליקופן, אחד מנוגדי החמצון החזקים ביותר. הוא יעיל במניעת מחלות רבות, במיוחד נגד קטרקט, ונגד סרטן הערמונית.
אז איך נשדרג את הפיצה מבחינה בריאותית?
בדרך כלל הערך התזונתי גבוה יותר בבצק דק במקום עבה, כי עדיף כמה שפחות קמח, בעיקר לבן. והתוספות היותר בריאות הן זיתים, שיש בהם חומצות שומן חשובות, או פלפל אדום שעתיר בוויטמין C הדרוש לספיגת הסידן מהגבינה של הפיצה, וגם אחרי חימום הפיצה נשאר הרבה מהוויטמין.
ונסיים בהשוואת קלוריות כזו:
משולש פיצה בצק דק = טוסט מחצי פיתה עם גבינה צהובה (150 קלוריות).
משולש פיצה בצק עבה = טוסט מפיתה שלמה עם גבינה צהובה (270 קלוריות).
משולש פיצה בצק עבה שמכיל שומן = טוסט מפיתה שלמה עם גבינה צהובה ושתי כפיות חמאה/שמן = (450 קלוריות).