ד"ר מאיה רוזמן

מה הם סוכרים כוהליים?

פעם חשבתם מה הם החומרים שנמצאים בממתקים שאנחנו אוכלים? ד"ר מאיה רוזמן הסבירה את ההבדלים בין הסוכרים הכוהליים • ומה מהם מתאים לחולי סוכרת?


ד"ר מאיה רוזמן הקדישה את פינת טוב לדעת כי להסביר אחת ולתמיד מה הם סוכרים כוהליים? והאם הם מתאימים כשיש סוכרת? מה הם החומרים האלו שנמצאים במסטיקים שלנו, בשוקולד ללא סוכר, גלידה ללא סוכר ובמוצרי דיאט אחרים? האם זה ממתיקים מלאכותיים? האם יש להם קלוריות? האם הם מזיקים לבריאות?

המומחית החליטה לעשות סדר: "ממתיקים כוהליים כמו מלטיטול, סורביטול, מניטול, קסיליטול, הם בעצם סוכר בצורה כימית של אלכוהול. גם השם שלהם נגמר ב'אול', כמו אלכוהול. כל הסוכרים הכוהליים נמצאים בטבע ואינם נחשבים לממתיקים 'מלאכותיים'. רובם לא ממש נספגים מן המעיים אל הגוף, וגם החלק שנספג בדרך כלל מכיל פחות קלוריות מסוכר, לכן הם מתאימים אם רוצים להפחית סוכר, נתון חשוב נוסף: הם מתאימים בזמן סוכרת כי הם לא מקפיצים את רמות הסוכר בדם ולכן גם לא את רמות האינסולין בדם".

שלשולים: חלק מהסוכרים (כולל סוכרים כוהליים כאלו) שלא נספגים מן המעיים נוטים למשוך אליהם נוזלים, מה שקרוי 'ערך אוסמוטי', וזה עלול לגרום לשלשולים. למשל סורביטול: צריכת כמות גדולה של מסטיקים שמכילים סורביטול עלולה לגרום לשלשולים".

אריתריטול: מחקר אחד שבוצע לאחרונה גילה שאנשים שמשתמשים בממתיקים שכוללים את החומר הזה כחלק מן המרכיבים או בלבדו, - יש בדם שלהם רמה גבוהה פי 1,000 ממצב רגיל וזאת כי לגוף לוקחת המון זמן להפריש אותו החוצה. בזמן שחומר זה נמצא בדם, על פי המחקר, הוא גורם ליצירה מוגברת של קרישי דם ולכן מגדיל בצורה מובהקת את הסיכון להתקפי לב.

מניטול: אחד מהממתיקים שנקרא מניטול, התגלה במחקרים שבוצעו בישראל – כבעל יכולת להפחית אלצהיימר ופרקינסון. לפי מחקר שבוצע באוניברסיטת תל אביב הוא מסוגל לפרק את הצברים החלבוניים (פלאק) שנוצרים במוח עם השנים והם אלו שגורמים לירידה בתפקוד המוחי.

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
01/09/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


סוכריות גומי
סוכריות גומי  |  צילום: אסתר רוביאן/פלאש90
Paris