כתום וטוב לי

האם אכילת גזר תהפוך אותנו לכתומים? • ד"ר מאיה רוזמן: "אפשר לנשנש חופשי, אך אם משלבים כמות ענקית - העודפים יהפכו אותנו לכתומים" • פינת המיתוס


פינת מיתוס: האם אכילת המון גזר תהפוך אותנו לכתומים? והאם זה מסוכן? ד"ר מאיה רוזמן השיבה לשאלות. 

לדבריה, "גזר הוא אחד המקורות החשובים ביותר לויטמין A בצורה הצמחית - בטא קרוטן. אפשר להגיד שהוא המלך, או המלכה, של הירקות מבחינת כמות ויטמין זה. ויטמין A חשוב לראיית לילה, והוא נוגד חמצון שמונע סרטן ומחלות רבות אחרות. עודף ויטמין A שמגיע ממזון מהחי מסוכן ויכול לגום לנזקים בריאותיים רבים כמו - ראייה מטושטשת, כאבי ראש, נשירת שיער, נזק לעצמות, כאבי שרירים וחולשה. עודף ויטמין A מהצומח, בטא קרוטן, אינו מסוכן, אם כי היו מעט מחקרים שהראו שהעודף עלול להתחמצן בגוף ולהזיק".

בהמשך, עוד ציינה כי "עודף בטא קרוטן נאגר בגוף בכבד ובתאי השומן בעור שלנו, וגורם לצבע צהבהב קודם בכפות הידיים, ובהמשך בפנים ובשאר הגוף. ויטמין A הצמחי בטא קרוטן נספג לגוף בנוכחות שומן - אם אוכלים גזר על קיבה ריקה, נספג הרבה הרבה פחות ויטמין A מאשר אם אוכלים אותו יחד עם טחינה או שמן בסלט או מזון שומני אחר".

וסיכמה: "אפשר לנשנש גזר חופשי במשך היום, באופן כללי וכמובן בזמן דיאטה, אבל אם משלבים כמות ענקית שלו עם שומן צריך לקחת בחשבון שהעודפים יהפכו אותנו לכתומים. סכנות אחרות כנראה פחות רלוונטיות לרובנו. קרה לי בעבר שאכלתי כל כך הרבה כתומים - גזר, דלעת, דלורית - שהידיים והפנים שלי הפכו לכתומות צהובות, בצורה מאוד בולטת. מה הפתרון? מפסיקים לאכול כתומים לכמה שבועות, עד שהגוף משתמש בויטמין זה".

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
08/09/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גזר - אילוסטרציה
גזר - אילוסטרציה  |  צילום: ד"ר מאיה רוזמן
Paris