ד"ר מאיה רוזמן

על מה מעיד הצבע?

ד"ר מאיה רוזמן סיפרה כי "פירות צבעוניים ועסיסיים, סלט ירקות עשיר, הצבעים הם לא רק צבעים – הם מעידים על הערך התזונתי ועל נוגדי החמצון בהם"


ד"ר מאיה רוזמן הסבירה בתוכניתה ב-103fm על מה צבעם של הפירות והירקות. "פירות צבעוניים ועסיסיים, סלט ירקות עשיר, הצבעים הם לא רק צבעים – הם מעידים על הערך התזונתי ועל נוגדי החמצון בהם". הוסיפה כי "נוסף על ההמלצה להגביר את צריכת הירקות והפירות, מומלץ לגוון ולצרוך ירקות ופירות מכל חמש קבוצות הצבע: אדום, כתום, ירוק, לבן וסגול". 

ד"ר רוזמן סיפרה כי "אכילת ירקות ופירות מכל 5 הקבוצות חשובה, כי בכל ירק ופרי מערכות הגנה שונות שעוזרות לנו להילחם בחומרים ותהליכים מזיקים, כל צבע הוא בעצם נוגד חמצון אחר שדרוש לבריאות".

אדום – ליקופן:

לדבריה של ד"ר רוזמן, "נוגד חמצון שחשוב לבריאות העיניים, מפחית קטרקט וסיכון לסרטן (בעיקר סרטן הערמונית), נמצא בכמות גדולה בכל מה שאדום כמובן – ובמקום בראשון בעגבניות, וזמין לגוף במידה גדולה יותר לאחר בישול (למשל ברסק עגבניות)". הוסיפה כי "האדומים גם מקור לאנתוציאנינים - נוגדי חמצון, הנמצאים בתות-שדה, רימון, דובדבן, תפוח אדום ועוד". 

כתום וצהוב – קרוטנואידים:

מאיה סיפרה כי אלו "נוגדי חמצון שחשובים לשיפור הראיה, בריאות העור, תפקוד מערכת החיסון (נגד וירוסים), ומונע סרטן, נמצא בירקות ופירות כתומים וצהובים, במקום הראשון – גזר. זמין לגוף גם לאחר חימום, כמו מרק כתום או גזר מבושל", והוסיפה כי "בקבוצת הצבע הכתום נכללים גם פירות ממשפחת ההדרים. אלה מהווים מקור לפלבונואידים הייחודיים למשפחת ההדרים, התורמים למניעת מחלות לב וכלי דם וסרטן". 

ירוק – כלורופיל ולוטאין:

ד"ר רוזמן הסבירה כי הם: "חשובים נגד מחלות לב, חידוש תאי הגוף, הגנה על העיניים (במיוחד עיניים בהירות), בעלי פעילות אנטי-דלקתית, במקום הראשון – תרד, ברוקולי. אבל כל ירק ירוק – מעולה ומומלץ, מלבד הפיגמנט הירוק כלורופיל, יש בירוקים גם לוטאין", והוסיפה כי "הלוטאין נמצא בירקות עליים ירוקים כמו חסה ותרד ויש לו תפקיד בשמירה על ראייה תקינה. ירקות עליים ופירות כגון אבוקדו, עשירים גם בפולאט התורם למניעת מחלות, וכן בויטמין K, אשלגן ומגנזיום התורמים לחוזק העצם". 

לבן –

לדבריה, "מפחית סוכרת, מפחית סרטן, משפר את זרימת הדם, תורם להפחתת מחלות לב. במקום הראשון – בצל, שום. הפיטוכימיקלים הבולטים בקבוצה הם תרכובות גופרית, כגון אליצין, שנלחמות בחיידקים, דלקות ושלל מחלות", והוסיפה כי "בקבוצת הצבע הלבן נכללים גם כרובית, שורש סלרי וכן תפוח- אדמה ובננה העשירים באשלגן ותורמים למניעת יתר-לחץ-דם". 

סגול – אנטוציאנינים

"נוגדי חמצון חזקים מאוד שנקראים אנתוציאנינים שפועלים נגד מחלות לב, מגנים על המוח, שומרים על דופנות צינורות הדם, מפחיתים דלקת ואלרגיות. במקום הראשון – כרוב סגול, פירות יער, חציל, סלק", אמרה והוסיפה: "האנתוציאנינים תורמים גם להאטת תהליכי הזדקנות, ובמיוחד הזדקנות המוח".

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
29/11/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פירות וירקות
פירות וירקות  |  צילום: ingram images
Paris