ד"ר מאיה רוזמן סיפרה בתוכנית על התופעה המוזרה והסבירה מאיפה מגיע הסוכר במוצרי חלב שאינם מכילים סוכר.
מאיפה הסוכר במוצרי חלב שאין בהם סוכר? - גם לכם יצא להיתקל בתופעה המבלבלת הזו? על מוצרי חלב שכתוב עליהם במפורש 'ללא סוכר', פתאום בטבלת הערכים התזונתיים מופיעות כמה "כפיות סוכר" שיש במוצר. לפעמים זה מגיע ליותר משלוש כפיות סוכר לגביע יוגורט, למרות שברשימת הרכיבים של אותו מוצר לא מופיעים סוכר או ממתיקים אלא רק חלב, חלבוני חלב, ולפעמים גם מלח.
אז מאיפה מגיע הסוכר בטבלה? התשובה היא פשוטה: הסוכר הזה הוא לקטוז. סוכר טבעי שנמצא בחלב. הלקטוז הוא פחמימה טבעית שנמצאת כבר ברגע החליבה, והוא חלק בלתי נפרד ממבנה החלב. לקטוז אינו מתוק כמו הסוכר שאנו מכירים (סוכרוז), ולכן הטעם של מוצרי חלב 'ללא תוספת סוכר' אינו מתוק במיוחד.
הבדל בין לקטוז לסוכר רגיל (סוכרוז) מבחינת הרכב כימי - הלקטוז מורכב משני סוגים של סוכרים פשוטים: גלוקוז וגלקטוז. כאשר אנו צורכים לקטוז, הוא מתפרק במעי בעזרת האנזים לקטאז לשני מרכיבים אלה, שמספקים לגוף אנרגיה.
למה חשוב להבין את ההבדלים? כשאתם קוראים את טבלת הערכים התזונתיים, חשוב לזכור שמספר גרם הפחמימות המצוינות שם כוללות את הלקטוז, אבל אינן מצביעות על תוספת סוכר. מוצרי חלב טבעיים יכולים להיות מקור נהדר לסידן, חלבון וויטמינים, מבלי להעלות את רמות הסוכר בדם בצורה חדה.
אז איך לחשב? מי שבאמת חשוב לו הנושא, יכול לחשב לבד כמה לקטוז וכמה סוכר לבן יש במוצר שהוא קנה, כי הטבלה על המוצר באמת מבלבלת.
1. קודם בודקים אם יש סוכר ברשימת הרכיבים של מוצר חלב, ואז יש לבדוק את כמות הפחמימות הכוללת בטבלה. בטבלת הערכים התזונתיים מופיעה כמות הפחמימות הכוללת בגרמים. זה כולל גם את הלקטוז וגם את הסוכר הלבן (אם יש).
2. יש לחשב את כמות הלקטוז הטבעי: הכמות של לקטוז במוצר חלב טבעי תלויה בכמות החלב שבו. לדוגמה, יוגורט רגיל (150 גרם) מכיל כ-8-6 גרם לקטוז. אם כמות הפחמימות הכוללת גדולה מכמות הלקטוז המשוערת, ההפרש הוא כנראה תוספת הסוכר הלבן.
3. נניח שבודקים יוגורט בגביע של 150 גרם, כמות הפחמימות בטבלה - 14 גרם. כמות לקטוז משוערת ליוגורט רגיל - 8 גרם. ההפרש 6 גרם סוכר. וזה שווה ל 1.5 כפיות סוכר שמקורן בסוכר לבן שהוסף.
בשורה התחתונה: אם כתוב על המוצר 'ללא סוכר', אך יש בו סוכר בטבלה – רוב הסיכויים שמדובר בלקטוז, סוכר טבעי ובריא שמגיע מהחלב עצמו. מוצרי חלב דלים בשומן, ללא תוספות מיותרות, יכולים להיות חלק מתפריט מאוזן גם אם הם מכילים לקטוז.
כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.