ד"ר מאיה רוזמן

ד"ר רוזמן, סחוט או שלם?

בפינת המחקר ד"ר מאיה רוזמן התייחסה לסוגיה מעניינת: האם שווה לנו לסחוט פירות או ירקות להגדיל את צריכת הוויטמינים?


לפני פינת המחקר השבועית ד"ר מאיה רוזמן העלתה לשידור מאזין משבוע שעבר, שרצה לדעת על הדרך הטובה ביותר למקסם את הערכים התזונתיים במיצים סחוטים - שתייה מיידית או שתייה לפרקים כאשר המיץ עומד? 

כמה זמן לוקח מרגע סחיטת המיץ עד שמתפרקים בו הויטמינים?

ד"ר מאיה רוזמן הסבירה תחילה כי "הכנת מיץ פרי או ירק טבעי היא אחת הדרכים הפופולריות להשיג את היתרונות התזונתיים של הפירות והירקות. אבל יש כמה גורמים שיכולים להשפיע על הערך התזונתי של המיץ, בייחוד כשמדובר בהשפעת החשיפה לאוויר ובזמן שעובר מאז הסחיטה".

אילו ויטמינים מתפרקים בחשיפה לאוויר ואילו לא? "החשיפה לאוויר (חמצן) משפיעה בעיקר על ויטמינים מסיסים במים, כגון ויטמין C שנמצא דווקא הוא בשפע בירקות ופירות", השיבה ד"ר רוזמן והוסיפה: "לכן חשוב לשתות את המיץ מייד לאחר סחיטתו כדי למנוע איבוד תכני תזונה. ויטמין C רגיש מאוד לחמצן ולעיתים קרובות מאבד את פעילותו תוך זמן קצר לאחר סחיטתו של המיץ".

לאחר מכן סיפרה ד"ר רוזמן על מחקר שפורסם בירחון Journal of Food Science: "החשיפה לאור ולחמצן גורמת להרס משמעותי של ויטמין C במיצי פרי וירק ויכולה להוביל לאובדן של עד 40% מכמות הוויטמין תוך שעה אחת!". 

ויטמינים שלא מתפרקים בקלות בחשיפה לאוויר

חשבתם שלד"ר רוזמן לא תהיה תשובה? לדבריה, "ויטמינים A ו-E אלה ויטמינים מסיסים בשומן, והם הרבה יותר יציבים במגע עם חמצן, אם כי גם הם יכולים להתפוגג אם המיץ נחשף לזמן ממושך לאור ישיר. בירקות ופירות הרבה ויטמין A, וחשוב לדעת שהוא נשאר זמין במיץ זמן רב לאחר סחיטתו".

היא הוסיפה להסביר: "גודל החלקיקים במיץ משפיע באופן ישיר על קצב התפרקות הוויטמינים. כאשר פירות או ירקות מועברים דרך מיץ סחיטה, הגודל של החלקיקים קובע את שטח הפנים שמגיב עם החמצן. במיץ סחוט החלקיקים קטנים מאוד, דבר שמגדיל את שטח הפנים שנחשף לאוויר. כלומר, ההתפרקות של הוויטמינים תתרחש הרבה יותר מהר במיץ סחוט לעומת מצב שבו הפרי נשאר שלם או חתוך לחתיכות גדולות".

עוד ציינה כי "בירקות ופירות חתוכים: אם חותכים את הירקות או הפירות לרצועות או לחתיכות גדולות לפני אכילתם, הקשר בין שטח הפנים לחמצן קטן יותר, ולכן ההתפרקות של הוויטמינים איטית יותר, וזה כי חלקי הפרי הגדולים שומרים על הערכים התזונתיים למשך זמן רב יותר".

אז האם סחיטה וחיתוך זה דבר שהוא רק רע מבחינה תזונתית?

"לא. אני מזכירה שוב - יש יתרונות בספיגת ויטמינים במיץ לעומת ירקות ופירות שלמים", הדגישה ד"ר רוזמן והמשיכה: "אכילת ירקות ופירות שלמים היא תמיד בחירה בריאה, אבל כשמדובר בספיגת ויטמינים, המיץ מאפשר לגוף ספיגה מהירה יותר של ויטמינים ומינרלים בשל העובדה שהפירות והירקות נשברים לתרכובות קלות יותר לעיכול".

מייד טענה כי "במילים אחרות, המיץ מספק את הוויטמינים בצורה מרוכזת ונגישה יותר למערכת העיכול. יתרון נוסף במיץ הוא שאין בו את הקושי הנלווה לאכילת כמות גדולה של ירקות או פירות שלמים, מה שעשוי להיות לא נוח או קשה לעיכול עבור חלק מהאנשים, כמו ילדים קטנים או קשישים או אנשים עם בעיות שיניים למשל".

לסיכום: מומלץ לשתות את המיץ מייד לאחר הסחיטה?

"עבור ספיגה אופטימלית של ויטמינים, אומנם יש יתרון למיץ סחוט על פני פירות וירקות חתוכים, אבל כדאי לזכור שמיצים מכילים סוכר מרוכז יותר והם חסרי סיבים תזונתיים, כך שתמיד תהיה עדיפות לירקות ולפירות שלמים טריים", הסבירה ד"ר רוזמן.

 

כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות. 

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
31/01/2025

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אילוסטרציה
אילוסטרציה  |  צילום: Ingram Images
Paris