השבוע בפינת המיתוס ד"ר רוזמן התייחסה למספר מזונות 'בריאים' שעלולים לעכב ירידה במשקל
ד"ר רוזמן סיפרה תחילה: "היום ננפץ את המיתוס שמה שבריא אפשר לאכול בלי הגבלה. רבים מאמינים שמזונות "בריאים" הם אוטומטית גם דלי קלוריות ולכן ניתן לאכול מהם חופשי, בלי לחשוש מעלייה במשקל".
לשיטתה, "האמת היא, שגם מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה עלולים להיות עתירי קלוריות, ואם צורכים מהם יותר מדי - הם עלולים לעכב ירידה במשקל או אפילו לגרום לעלייה. ירידה במשקל תלויה במאזן קלורי שלילי, ולכן חשוב להבין שמזונות בריאים מסוימים יכולים לתרום לבריאות אך גם להיות בעלי צפיפות קלורית גבוהה, מה שמוביל לצריכת עודף קלוריות מבלי לשים לב".
1. טחינה גולמית -
ד"ר רוזמן אמרה: "טחינה היא מזון על. עשירה בשומנים בריאים, סידן, ברזל, חלבון, מגנזיום. אבל היא צפופה מאוד בקלוריות. כל כפית טחינה גולמית מכילה כ-90-100 קלוריות. רבים מוסיפים טחינה לסלט, ליוגורט או כממרח על לחם מלא – ולא תמיד שמים לב לכמות".
הוסיפה: "הקלות שבה ניתן לשפוך עוד כף או שתיים גורמת לצריכה קלורית גבוהה מאוד, שיכולה לשבש את הירידה במשקל. איך לצרוך נכון? להשתמש בכף מדידה ולוודא שהכמות נשארת בפיקוח, למשל עד 1-2 כפיות ביום, כחלק מהמאזן הקלורי הכולל".
2. גרנולה -
תחילה ד"ר רוזמן טענה כי "גרנולה נחשבת למזון בריאותי בשל תכולת הדגנים המלאים, האגוזים, השקדים והדבש שבה. עם זאת, היא מכילה כמות קלוריות גבוהה מאוד בשל הריכוז של פחמימות ושומנים. גם אם הגרנולה עשויה מרכיבים טבעיים וללא תוספת סוכר, היא עדיין יכולה להכיל 400-500 קלוריות לכל 100 גרם".
המשיכה לספר: "רבים מוסיפים אותה ליוגורט או אוכלים כחטיף מבלי לשים לב לכמות. איך לצרוך נכון? להקפיד על גודל המנה – לא יותר מ-2 כפות (בערך 30 גרם) בארוחה, ולבחור גרנולה טבעית ללא תוספת סוכר או שמנים מזוקקים".
3. ממרח עגבניות מיובשות -
לדבריה, "עגבניות מיובשות בפני עצמן מכילות ויטמינים ונוגדי חמצון כמו ליקופן, אבל בתהליך הייבוש הן מאבדות מים והריכוז הקלורי שלהן עולה. בממרחים תעשייתיים של עגבניות מיובשות, לרוב מוסיפים כמות לא מבוטלת של שמן זית או שמן אחר, מה שמוביל לצפיפות קלורית גבוהה. אפילו כפית אחת של ממרח כזה יכולה להגיע לכ-80-100 קלוריות".
מיד הוסיפה: "אם אתם לא מבינים איך כריך קנוי "מלחם קל" בבית קפה מגיע ל-500 קלוריות, זו אחת הסיבות. הממרחים הטעימים האלו שאמנם מוסיפים המון לטעם אבל גם עלולים להגדיל משמעותית את הקלוריות במאכלים. איך לצרוך נכון? להשתמש בכמויות קטנות, לבדוק את רשימת הרכיבים (ולהעדיף ללא תוספת שמנים) ולשקול להכין בבית עם מינימום שמן".
4. שוקולד מריר 90% -
ד"ר מאיה רוזמן פירטה כי "שוקולד מריר עשיר בנוגדי חמצון כמו פלבנואידים ומגנזיום, והוא עדיף בהרבה משוקולד חלב. עם זאת, אחוז הקקאו הגבוה לא הופך אותו לדל קלוריות – 100 גרם מכילים כ-550-600 קלוריות. רבים מתייחסים לשוקולד מריר כ"מותר" לחלוטין, ולכן אוכלים ממנו כמויות גדולות מבלי להרגיש. איך לצרוך נכון? להסתפק בקובייה או שתיים ביום (בערך 10-20 גרם), ולשלב את הצריכה במאזן הקלורי הכולל של היום".
5. חמאת בוטנים טבעית -
תחילה מאיה שיתפה כי "חמאות בוטנים טבעיות (ללא שומנים מוקשים ברשימת הרכיבים) עשירות בחלבון, סיבים תזונתיים, ויטמינים B וגם E, ושומנים בריאים. זה אחד הממרחים הכי בריאים שיש לדעתי, ואם מחפשים כריך מתוק ובריא אז לכריך ה"אמריקאי" של חמאת בוטנים עם ריבה – יש עדיפות ברורה בהשוואה לשוקולד למריחה".
עוד אמרה: "אך בדיוק כמו טחינה, הן מכילות כמות קלוריות גבוהה מאוד - כפית גדושה או כף "מחוקה" אחת של חמאת בוטנים טבעית מכילה כ-100-120 קלוריות. מכיוון שקל לאכול ישירות מהצנצנת בכפית, קל גם להגיע לצריכה מוגזמת. איך לצרוך נכון? - למדוד מראש את הכמות ולהגביל ל-1-2 כפות ביום לכל היותר, כדי לא לחרוג מהמאזן הקלורי הרצוי".
ד"ר רוזמן ציינה כי "אכילה בריאה היא לא רק בחירת המזונות הנכונים, אלא גם תשומת לב לכמויות ולמאזן הכולל. מזונות כמו טחינה, חמאת בוטנים, שוקולד מריר וגרנולה הם עשירים בערכים תזונתיים חיוביים, אבל לא לשכוח שבצריכה מופרזת הם עלולים למנוע ירידה במשקל. המפתח הוא לא להימנע מהם לחלוטין, כמובן, אלא לצרוך אותם בצורה מודעת, עם שליטה בכמויות ושילובם בתפריט מאוזן".
כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.