בשנים האחרונות, יותר ויותר אנשים בוחרים להימנע מגלוטן מתוך אמונה שזהו שינוי בריא יותר. תעשיית המזון מגיבה בהתאם, ומדפי הסופרמרקטים מתמלאים במוצרים "ללא גלוטן", מוופלים ועד לחמים. אך האם באמת מדובר בבחירה בריאה יותר? התשובה היא שלא בהכרח.
במקרים רבים מוצרים ללא גלוטן יכולים להיות פחות בריאים מהמוצרים הרגילים, ולעיתים אף למנוע ירידה במשקל. בכל זאת, יש מי משתמשים בגמילה מגלוטן כשיטה לירידה במשקל, כי מי שמפסיק לאכול עוגות, מאפים, לחמים, פסטות, עוגיות, בורקס ושאר הפחמימות המשמינות חוסך המון קלוריות מיותרות. יחד עם זאת עלינו לזכור שהשיטה לא בהכרח תורמת לירידה במשקל.
אפשר להגיע לצריכת קלוריות גבוהה מאוד גם ללא גלוטן, אם אוכלים הרבה פירות יבשים ואגוזים, ותפוחי אדמה. על אחת כמה וכמה האנשים שמתחכמים וקונים מהמדפים של חולי הצליאק פסטה ללא גלוטן, וופלים ללא גלוטן ולחם ללא גלוטן – צריך לדעת שבכל אלו יותר קלוריות מן המוצרים הרגילים כי הם יותר כבדים ודחוסים, ובטח שלא תורמים לירידה במשקל.
בעבר, חג הפסח נחשב ל'חג ללא גלוטן' מכיוון שהוא מחייב הימנעות מחיטה ומוצריה. בפועל, רבים מהמוצרים הכשרים לפסח דווקא מכילים גלוטן, כמו מצות וקמח מצה. לעומת זאת, קיימים גם מוצרים שבאופן טבעי אינם מכילים גלוטן, כמו קמח שקדים, קמח תפוחי אדמה, קמח קוקוס וקטניות (תלוי במנהגי החג).
קמחים ללא גלוטן: מה הם מכילים ומה הבעיות בהם?
במקום חיטה, קמחים ללא גלוטן עשויים לרוב מקמחים מזוקקים ודחוסים כמו:
בהשוואה לחיטה מלאה, הקמחים הללו עשירים יותר בפחמימות פשוטות ועמילנים, מה שעלול לגרום לעלייה מהירה ברמות הסוכר בדם ולתחושת רעב מוגברת.
הרבה אנשים רואים את התווית "ללא גלוטן" ומניחים שמדובר במוצר בריא,.
רוב המוצרים ללא גלוטן מכילים יותר חומרים מתועשים, פחות חלבון ופחות סיבים.
קמחי קטניות, כמו קמח עדשים וקמח חומוס, הם בין האפשרויות הבריאות ביותר למי שמחפש תחליף לקמח חיטה. הם עשירים בחלבון, בסיבים תזונתיים ובמינרלים, וגורמים לפחות עלייה ברמות הסוכר בדם לעומת קמחים מעובדים כמו קמח אורז או טפיוקה. מוצרים כמו פסטה מקמח עדשים מכילים יותר ערכים תזונתיים לעומת פסטות רגילות או נודלס מאורז לבן, מה שהופך אותן לבחירה טובה יותר למי שמחפש מזון נטול גלוטן אך גם מזין באמת.
אני בעד להפסיק לאכול כל כך הרבה מאפים ופחמימות מקמח לבן, אבל מסתבר שלאנשים ללא צליאק, מעבר לתזונה נטולת גלוטן עשוי דווקא להזיק. מחקר שהתפרסם ב-American Journal of Clinical Nutrition מצא שהימנעות מגלוטן ללא צורך רפואי עלולה להוביל לחסרים תזונתיים, במיוחד בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. בנוסף, מחקרים הראו כי אנשים שלא צורכים גלוטן מסיבות לא רפואיות עלולים להיות בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם עקב מחסור בדגנים מלאים שהם מקור חשוב לנוטריינטים חיוניים.
בשורה התחתונה, תווית "ללא גלוטן" לא הופכת מוצר לבריא יותר. להפך, ברוב המקרים מדובר במוצרים מתועשים, עשירים בפחמימות פשוטות ודלים בערכים תזונתיים. אם אין לכם צליאק – אין סיבה לשלם יותר על מוצרים ללא גלוטן. במקום זאת, עדיף להעדיף מזונות טבעיים, דגנים מלאים ותחליפים חכמים שמספקים לגוף את מה שהוא באמת צריך.
כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.