ישראלים רבים סובלים מאפטות מדי פעם. אך מה קורה כשאותם פצעים מעצבנים ממשיכים לשוב? בפינת טוב לדעת, הסבירה ד"ר מאיה רוזמן כיצד גורמים להם להפסיק להגיע.
"אחד הגורמים הנפוצים (ולא תמיד מאובחנים) להופעה חוזרת של אפטות הוא חוסר בוויטמינים ומינרלים. הנה המרכיבים שקשורים באופן מובהק: ברזל - נשים בגיל הפוריות מצויות בסיכון מוגבר למחסור בברזל, מה שמוביל לעייפות, נשירת שיער, ולעיתים גם לרגישות בריריות הפה. נמצא קשר בין רמות ברזל נמוכות לבין שכיחות גבוהה יותר של כיבים ברירית הפה".
עוד הוסיפה: "ויטמין B12 חיוני לתפקוד מערכת העצבים ולייצור תאים חדשים. חסר בו עלול לגרום לא רק לאפטות, אלא גם לתחושת צריבה בלשון, ירידה בחסינות ואף שינויים במצב הרוח. סקירה קלינית משנת 2016 ב־'American Journal' of 'Clinical Dermatology' ציינה כי מתן תוספי B12 הביא לשיפור מובהק בתדירות ועוצמת אפטות אצל מטופלים עם חסר. החומצה פולית (ויטמין B9) מעורבת בתיקון הרקמות וביצירת תאים חדשים. חסר בה עלול להאט את תהליך הריפוי. מחקרים מצאו שרמות חומצה פולית נמוכות נצפו בשכיחות גבוהה בקרב מטופלים הסובלים מאפטות כרוניות חוזרות".
"אבץ הוא מינרל חשוב לריפוי פצעים, תפקוד חיסוני, ולשמירה על שלמות הרקמות הריריות", הדגישה ד"ר רוזמן. "נטילה של תוסף אבץ הפחיתה את מספר האפטות ואת משך הריפוי שלהן. אם יש אפטות חוזרות, כדאי לבצע בדיקות דם לרמות ברזל, B12, חומצה פולית ואבץ, במיוחד אם טבעוניים, בדיאטה קפדנית או סובלים מעייפות ממושכת. מזונות ומרכיבים מגרים שעלולים להחמיר את המצב חלק מהמאכלים או התוספים שאנחנו צורכות בשגרה – בלי לשים לב – עלולים לעורר או להחמיר אפטות אצל אנשים עם רגישות: מאכלים חומציים: עגבניות, פירות הדר, מיץ תפוזים, חומץ. חריפים: פלפל חריף, וואסאבי, חרדל. אגוזים קשים: במיוחד שקדים קלויים ופקאנים עלולים לשרוט את הרקמה. מרכיבים במשחות שיניים: במיוחד Sodium Lauryl Sulfate (SLS) – חומר מקציף שנמצא במשחות רבות ונקשר לגירוי של רירית הפה. הרגלים תזונתיים נוספים שיכולים לתרום: דיאטות דלות מאוד בפחמימות (למשל קיטו קיצוני), גורמות לעיתים לאפטות זמניות בתחילת הדרך, ככל הנראה עקב עומס מטבולי או חומציות גבוהה בפה. יובש בפה עלול להופיע כתוצאה משתייה לא מספקת, עודף קפאין, אלכוהול או נטילת תרופות משתנות. היגיינה לקויה או הפוכה, כמו צחצוח שיניים תוקפני מדי עם משחה חריפה, או שימוש במי פה עם אלכוהול".
בסיום, הסבירה: "מה כדאי לשלב בתפריט כדי לעזור לגוף להחלים? עלים ירוקים, העשירים בברזל וחומצה פולית. קטניות ודגנים מלאים, מקור לברזל, אבץ ולעיתים גם B12 (במוצרים מועשרים). שקדים טבעיים עשירים באבץ, ביצים, דגים וסרדינים, שהם מקור נהדר לוויטמין B12 וספיגתו בגוף טובה במיוחד, ושתייה מרובה של מים לשמירה על רירית פה לחה ובריאה".