מצבי סטרס מביאים עמם סיטואציות קיצוניות, הגורמות לנו לשכוח את כל הרגלי התזונה הבריאה שלנו ולפנות לפחמימות. אך האם ידעתם שבטטה היא אפשרות לא רעה בכלל לפחמימה שתתרום לנו הרבה יותר מפסטה למשל? בפינת 'חקלאי השבוע', סיפרה ד"ר מאיה רוזמן על סגולות הבטטה.
"כולנו יודעים שפחמימות עוזרות להרגיע - הן מעלות סרוטונין, משפרות את מצב הרוח ונותנות תחושת נחמה", הסבירה תחילה. "לכן לא מפתיע שבתקופות מתוחות אנחנו נמשכים לפסטה, לחם או עוגות. אבל אם כבר בוחרים פחמימה מנחמת, יש אחת שעושה את זה טוב יותר מהשאר: הבטטה. כיועצת מדעית של 'מועצת הצמחים' אני רוצה לשתף אתכם גם בטיפ, וב־7 סיבות למה כדאי לבחור דווקא בבטטה בימים כאלה, לגוף ולנפש. בטטה מעלה סרוטונין, בצורה טבעית, יציבה ובריאה - הבטטה מכילה פחמימות מורכבות שמתפרקות לאט, ומעלות את רמות הסרוטונין במוח - אותו נוירוטרנסמיטר שמשרה תחושת רוגע, שלווה ונינוחות. בניגוד לפסטה לבנה שגורמת לעלייה חדה ולאחריה נפילה חדה בסוכר, הבטטה מספקת עלייה מתונה ויציבה, שמביאה לרוגע אמיתי לאורך זמן. יש עוד משהו חשוב: הבטטה מכילה גם טריפטופן - חומצה אמינית שמהווה את חומר הגלם לייצור סרוטונין. כלומר, היא לא רק "מפעילה" סרוטונין דרך הסוכר, אלא גם תורמת לייצורו בפועל. זו פעולה כפולה: גם שקט רגשי, גם שובע, וגם תמיכה עצבית של ממש".
עוד הוסיפה: "הבטטה עשירה בבטא־קרוטן, המומר לוויטמין A חשוב. הצבע הכתום של הבטטה נובע מכמות גבוהה של בטא קרוטן - חומר שהגוף ממיר לוויטמין A לפי הצורך. בבטטה בינונית אחת יש כ־100% מהכמות היומית המומלצת של ויטמין A. לוויטמין A יש תפקיד חשוב במערכת החיסון, אבל גם במצבי סטרס הוא תורם לוויסות דלקות, שימור של תפקוד תקין של תאי העצב, והגנה על רקמות. מה שיפה במיוחד הוא שהוויטמין הזה עמיד בחום, כך שגם אחרי אפייה - הבטטה שומרת על ערכה התזונתי. לבטטה יש אינדקס גליקמי נמוך, למרות המתיקות. למרות שהיא מתוקה באופן טבעי ומכילה אחוז סוכר גבוה יותר מתפוחי אדמה למשל, הבטטה מתנהגת שונה לגמרי מסוכר פשוט. יש לה אינדקס גליקמי נמוך, מה שאומר שרמות הסוכר בדם עולות לאט יותר, והתגובה האינסולינית מתונה. הסוכר שבה "נספר" לאט, לעומת פחמימות אחרות כמו פסטה, אורז לבן או לחם לבן – שגורמות לקפיצה חדה ולאחריה עייפות, עצבנות ורעב חוזר".
"הבטטה קלה להכנה - בלי סירים, בלי לטרוח", הציגה ד"ר רוזמן יתרונות נוספים של הבטטה. "בזמן סטרס, לפעמים רק המחשבה על לבשל מרגישה כמו עומס. הבטטה פותרת את הבעיה: שוטפים, זורקים לתנור, וזהו. היא לא דורשת קילוף, לא רוטב, לא מדידה, והיא טעימה גם עם הקליפה שמכילה עוד סיבים ונוגדי חמצון. אפויה, בתנור, במיקרו, על מחבת - כל שיטה תעבוד. הבטטה מתאימה גם לילדים - טעם שמתקבל באהבה: רכה, מתוקה, כתומה, הבטטה מצליחה להגיע גם לפיות הכי בררניים. ילדים (וגם מבוגרים) שאינם נמשכים לירקות ירוקים, יאכלו אותה בשמחה, וזו דרך נהדרת להכניס לגוף חומרים מזינים בלי "מאבק". הבטטה עשירה גם בסיבים תזונתיים, התורמים לשובע, עיכול ורוגע. בבטטה יש כ־3 גרם סיבים ל־100 גרם - פי 2-3 מפסטה לבנה. הסיבים מסייעים לתחושת שובע ממושכת, מונעים נשנושים תכופים ומאזנים את רמות הסוכר בדם, וזה קריטי בתקופות של סטרס, כשאנחנו נוטים לאכול מתוך מתח ולא מתוך רעב אמיתי. בנוסף, סיבים תומכים בפעילות תקינה של מערכת העיכול – מערכת שרגישה במיוחד למצבי לחץ".
בסיום, הבהירה מאיה: "הבטטה גם עשירה באשלגן - מינרל מרגיע ומווסת לחץ דם. בבטטה בינונית יש כ־540 מ"ג אשלגן - כ־15% מהצריכה היומית המומלצת למבוגר (3,500 מ”ג ליום בממוצע). אשלגן חשוב במיוחד לאיזון לחץ הדם, למניעת התכווצויות, ולתפקוד תקין של מערכת העצבים. במצבי סטרס רמות האשלגן עלולות לרדת בגלל הפרשה מוגברת בשתן. בטטה מספקת דרך טבעית ונעימה להחזיר אותו. לסיכום, המקום לחפש נחמה בסיר פסטה או בשוקולד, תנו לבטטה את הבמה. היא חמה, מנחמת, טעימה, משביעה, ומעניקה בדיוק את מה שהגוף זקוק לו כדי לעבור את התקופה הזו: איזון, ויטמינים, רוגע מבפנים".
חפצים במתכון שיזכיר לכם את איכויות הבטטה? נהדר. ד"ר מאיה רוזמן חתמה את הפינה במתכון לפיצה בטטה ממכרת במיוחד.
בתיאבון!
כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.