ד"ר מאיה רוזמן

הבל החן, שייקר היופי

זה אולי נראה ויראלי ברשתות, אבל הוספת קקאו לשייק בננה לא הופכת אותו לבריא • ד"ר מאיה רוזמן על השילובים המומלצים יותר ופחות בשייק פירות


בכל יום, עולים לרשתות החברתיות לא מעט טרנדים המביאים עמם, לכאורה, בשורה בריאותית. לאחרונה, נחשף לכאורה שהוספת קקאו לשייק בננה הופכת אותו לבריאותי. אז זהו, שלא. בפתח התוכנית, סיפרה ד"ר מאיה רוזמן על השילובים שכדאי ולא כדאי לעשות כשחפצים בשייק פירות. 

"מחקר חדש חושף ששילוב מסוים של פירות עלול לבטל כמעט לגמרי את הספיגה של נוגדי החמצון הבריאים ביותר בתזונה שלנו, וכל זה בגלל אנזים אחד קטן ופעיל מדי", פתחה. "נוגדי החמצון הבריאים ביותר נקראים פוליפנולים, מתוכם במיוחד פלבאנולים. מחקרים רבים מצביעים על כך שהגברת הצריכה היומית של פלבאנולים עשויה לתרום לשיפור הבריאות, בעיקר לבריאות הלב ולתפקוד הקוגניטיבי. פלבאנולים, איפה הם נמצאים? אז באופן כללי בכל הפירות והירקות. קצת יותר ספציפית: מקורות תזונתיים עיקריים לפלבאנולים כוללים תה (במיוחד ירוק), קקאו ומוצריו ופירות כמו תפוחים, אגסים, ענבים, אפרסקים ופירות יער. במילים אחרות, הגברת צריכת פירות עשירים בפלבאנולים מהווה דרך יעילה לעמוד בהמלצות התזונתיות. עם זאת, למרות השפע הקיים, הרבה אנשים לא צורכים מספיק ירקות ופירות בתפריט. וכאן מגיע נושא השייקים (Smoothies), שבעצם נחשבים לדרך פופולרית ונוחה לצרוך יותר פירות וירקות, ומומלצים ע"י גופים תזונתיים ובריאותיים ברחבי העולם". 

עוד הוסיפה: "צריך לשים לב לעובדה חשובה: פעולת ריסוק הפירות לשם הכנת שייק עלולה להשפיע על תכולת הפלבאנולים במזון, וזה קורה בגלל פעילותו של חומר קטנטן שנמצא באופן טבעי בירקות והפירות, ונקרא האנזים פוליפנול אוקסידאז (PPO). האנזים הזה ידוע בתפקידו ב"השחרת" פירות וירקות לאחר חיתוך, אך הוא גם עלול לפרק תרכובות מועילות כמו פלבאנולים. במחקר, החוקרים הוסיפו את נוגדי החמצון לשייקים עם פירות שונים, ובדקו מה קורה לחומר בתוך השייק עצמו, עוד לפני ששתו אותו, ומצאו שכאשר הוא מעורבב עם בננה, רובו מתפרק כבר תוך 10 דקות. לאחר מכן נתנו לגברים בריאים לשתות את השייקים ומדדו את רמות החומר בדם ובשתן. השוואה בין השייקים הראתה שבננה - כמעט מחסלת את הספיגה של נוגדי החמצון, לעומת שייק עם פירות יער, שבו הספיגה נשמרה".

"הנה רשימת דוגמאות לפירות וירקות שבהם נמצא האנזים פוליפנול אוקסידאז (PPO), לפי רמת פעילותו", פירטה ד"ר רוזמן. "רמה גבוהה מאוד: בננה, עלי סלק, רמה בינונית: תפוח, אגס, רמה נמוכה: תות שדה, אוכמניות, מלפפון, מנגו, כמעט ללא פעילות PPO: קקאו, אננס, תפוזים, לכן, שילוב קקאו עם תותים או הדרים למשל ישמר את נוגדי החמצון, בעוד ששילוב עם בננה יפגע בהם משמעותית. מה הפתרונות לשייק שייספג ממנו הכל? כדי להפיק את מלוא היתרונות מנוגדי חמצון כמו פלאבנולים, חשוב לדעת איך לשלב נכון בין הפירות. כשמערבבים בננה עם קקאו, תה ירוק או פירות יער, החומרים הבריאים עלולים להתפרק עוד לפני שנבלעים, בגלל האנזים הפעיל בבננה. לכן שילובים כאלה לא מומלצים. לעומת זאת, אם אוהבים בננה בשייק, אפשר לשלב אותה עם פירות דלים באנזים PPO כמו מנגו, אננס, או עם חלב, שקדים, אגוזים ויוגורט, מבלי לחשוש. שילובים מומלצים עם בננה (כשהמטרה אינה נוגדי חמצון): בננה + מנגו או אננס, בננה + יוגורט טבעי/ חלב או חלב צמחי, בננה + אגוזים או חמאת שקדים או תמר וקינמון, בננה + שיבולת שועל או וניל ותמצית שקדים". 

ומהם השילובים הלא מומלצים עם בננה, כשמוסיפים את עניין נוגדי החמצון? "בננה + קקאו (אבקה או קקאו בפולים)", השיבה מאיה, "בננה + תה ירוק/מאצ'ה, בננה + פירות יער (אוכמניות, פטל, תותים) או בננה + תפוח. טיפ לסיום: אם רוצים גם את המרקם של בננה וגם את נוגדי החמצון, הוסיפו את הקקאו או הפירות ה"רגישים" רק אחרי הטחינה, ערבבו בעדינות ושתו מיד". 

כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות. 

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
11/07/2025
צילום: Ingram Images
Paris