לאחרונה, נטען בלא מעט מקורות שג'לי משפיע על בריאות העור, זאת הודות לג'לטין. האמנם? במהלך 'פינת המחקר', התייחסה ד"ר מאיה רוזמן לחדשות המסקרנות.
"האם תוסף פשוט להכנת ג'לי באמת משפיע על העור?", אמרה. "האם ג'לטין עוזר לעור ולשיער כמו שמבטיחים? האם כדאי להוציא כסף על כמוסות יקרות, או שפשוט לקנות אבקה בסופר ב־2 שקלים? מה זה בכלל ג'לטין, ואיך הוא קשור לקולגן? ג'לטין הוא חלבון שמופק מקולגן, אותו חלבון מבני חשוב שנמצא בעור, בגידים, בעצמות ובסחוס. הוא נוצר על ידי פירוק של קולגן ממקורות מן החי (בעיקר עצמות, עור וסחוס), והופך לחומר מסיס במים עם מרקם ג'לי. בעצם, כל ג'לטין הוא קולגן מפורק. אבל הגוף שלנו לא "מרכיב" ממנו קולגן מחדש, אלא משתמש בו כחומצות אמינו, כמו כל חלבון אחר. ג'לטין נמצא במגוון מאכלים מעובדים: ג'לי מתוק להכנה ביתית, סוכריות גומי, מרשמלו, קינוחים חלביים מסוימים, מרקים ביתיים שבושלו מעצמות (כמו ציר עצמות), אפשר גם להוסיף ג'לטין אבקתי (כשר) למרקים, שייקים וקינוחים, או להכין ממנו גומי ביתי עם פירות".
עוד הוסיפה: "האם זה בריא? תלוי. אין ויטמינים או מינרלים בג'לטין, אבל הוא מקור לחומצות אמינו, במיוחד גליצין ופרולין, שחיוניות לגוף. כמוסות ג'לטין לעומת ג'לטין למטבח: אותו דבר? כמעט. בין אם לוקחים כמוסות או מוסיפים כפית ג'לטין למרק, החומר זהה. השוני הוא במינון, בעיבוד ובשיווק. כמוסות ג’לטין מגיעות לרוב במינונים קטנים (500-1000 מ”ג לכמוסה), וממותגות לתמיכה בעור, שיער וציפורניים. אבקת ג’לטין למזון (בכשרות רגילה או גלאט) מכילה לרוב 5-10 גרם ג'לטין לכף, פי 10 ויותר. אז למה לשלם יותר על כמוסות? שאלה טובה. אין עדות לכך שכמוסות פועלות טוב יותר. הן פשוט נוחות יותר למי שלא רוצה לבשל. ומה אומרים המחקרים? כמו במקרה של תוספי קולגן, גם כאן אין קונצנזוס מדעי. מחקרים שסותרים: מחקר אקראי מבוקר מ־2019 לא מצא שיפור במראה העור או בכמות הקולגן לאחר נטילת ג'לטין במשך 12 שבועות. כמה סקירות שיטתיות (2020-2022) קובעות: התועלת האסתטית עדיין לא הוכחה, ואין מספיק ראיות להמליץ על תוספים לציבור הבריא".
"מחקרים תומכים (בזהירות): מחקר קטן מ־2018 הראה שיפור קל באלסטיות של עור בקרב נשים בגיל המעבר לאחר נטילת תוסף קולגן הידרוליזט (שדומה לג'לטין)", הבהירה מאיה. "מחקרים בתוספת ויטמין C מצביעים על כך שג'לטין עשוי לתרום לשיקום רקמות לאחר פעילות גופנית (בעיקר גידים). שורה תחתונה? ייתכן שבמצבים מסוימים, ג’לטין תורם לעור או לגידים, אבל זה רחוק מלהיות "קרם אנטי אייג’ינג בבליעה". רוצים לשמור על העור? חפשו את הבסיס. ג’לטין הוא רק תוספת אפשרית, לא תחליף לתזונה טובה. כדי לתמוך בבריאות העור, העדיפו: חלבון איכותי - עוף, דגים, ביצים, קטניות, ויטמין C - פירות וירקות טריים, ויטמין E - בעיקר שקדים שתייה מספקת של מים, וכמובן הימנעות מעישון, שינה מספקת והפחתת סטרס. אז כדאי או לא? אם אתם אוהבים להוסיף ג’לטין למרקים או שייקים - תמשיכו. זה חלבון, וזה לא מזיק. אם אתם קונים כמוסות ג’לטין יקרות, כדאי שתדעו: הגוף מפרק את הג’לטין לחומצות אמינו, ולא משתמש בו ישירות כדי לייצר קולגן. ובלי תפריט עשיר בחלבון וויטמינים, זה פשוט לא יעבוד".
כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.