רבות דובר על שמן חמניות, בעיקר סביב העובדה שהוא צמחי ולכן בריא יותר. אך ההפך הוא הנכון. ב'פינת המיתוס', הפריכה ד"ר מאיה רוזמן את המיתוס הנפוץ משהו.
"שמן חמניות נחשב לשמן צמחי נפוץ, אבל יש לו גם חסרונות תזונתיים ובריאותיים, במיוחד כשמשתמשים בו לעיתים קרובות או בטיגון. שמן חמניות מכיל כמות גבוהה מאוד של אומגה - 6 חומצת שומן לינולאית (omega-6). אומגה 6 חיונית וחשובה לבריאות, אבל כשיש עודף גדול שלה, לעומת אומגה 3, זה עלול לעודד דלקת כרונית בגוף, מה שקשור למחלות לב, סוכרת והשמנה. שמן חמניות רגיל יכול להגיע ליותר מ־70% אומגה 6 - יחס בעייתי מאוד. יש סוגים של שמן חמניות (הרגילים) שהם פחות יציבים בחום, מה שעלול לגרום להיווצרות של חומרים מחמצנים ורדיקלים חופשיים. בטיגון חוזר או בטמפרטורות גבוהות – השמן מתפרק ומתחמצן בקלות יחסית".
עוד אמרה: "שמן חמניות כמעט לא מכיל נוגדי חמצון, כמו פוליפנולים או ויטמין E (למעט אם מועשר). כמו כל שמן, הוא מאוד קלורי (כ־120 קלוריות לכף), ולכן שימוש מוגזם תורם להשמנה בקלות. רוב שמני החמניות הזולים עוברים עיבוד תעשייתי הכולל חימום, סינון וחומרי זיקוק, שמפחיתים עוד יותר את הערך התזונתי. האם שמן חמניות בכבישה קרה זה בריא? כבישה קרה של שמן חמניות משמרת טוב יותר רכיבים תזונתיים כמו ויטמין E, ומפחיתה את הנזק החימצוני בתהליך ההפקה. זה יתרון חשוב אבל – כבישה קרה לא מפחיתה את ריכוז האומגה 6 ולא מאזנת את היחס מול אומגה 3".
כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.