ד"ר מאיה רוזמן

שירבו נשנושינו כרימון

החגים כבר כאן, וזה הזמן להיזכר בפרי שהכי כיף לנשנש • ד"ר מאיה רוזמן על הרימון המופלא • מיכל קדוש ('103fm') על הסדרות שלצדו • מנשנשים סדרתיים


כולנו אוהבים לנשנש מול הטלוויזיה. אך אם בחגים עסקינן, למה שלא ניזכר באחד מסימני החג, ונפתח לנו רימון? בפינת 'מנשנשים סדרתיים', סיפרה ד"ר מאיה רוזמן על הפרי הנפלא, ועל ערכיו התזונתיים המשובחים. 

"הרימון הוא אחד הפירות העתיקים והסמליים ביותר מימי התנ"ך ועד ימינו", הסבירה תחילה. "בראש השנה אנחנו רגילים לראות אותו על השולחן כסמל לשפע ולשנה מתוקה, אבל מעבר למנהג המסורתי, הרימון הוא גם מהפירות שנחקרו ביותר מבחינת בריאות. נוגדי חמצון ייחודיים, השפעות על מחלות לב, פעילות אנטי־דלקתית ואפילו מחקרים ראשוניים על סרטן - כל אלה הופכים אותו ל"סטאר" אמיתי בעולם התזונה. אזכורים במקרא, במסורת היהודית וגם בתרבויות אחרות (יוון, פרס, הודו). תמיד היה קשור לפריון, אריכות ימים ורפואה טבעית. הפוליפנולים הייחודיים של הרימון, ובעיקר הפוניקלגינים (Punicalagins), נמצאו כבעלי עוצמת פעילות נוגדת חמצון מהחזקה ביותר בטבע. מחקר השוואתי מצא שמיץ רימונים מכיל ריכוז נוגדי חמצון הגבוה פי 3-4 מזה של יין אדום ותה ירוק. מחקרים הראו שמיץ רימונים עשוי להפחית לחץ דם סיסטולי ולשפר את זרימת הדם בעורקים. מחקר שפורסם ב־'American Journal of Clinical Nutrition' מצא שצריכה יומית של כוס מיץ רימונים במשך שנה האטה את התקדמות טרשת העורקים בחולי לב". 

עוד הוסיפה: "נוגדי החמצון ברימון מונעים את חמצון ה־LDL ("הכולסטרול הרע") - תהליך שמעודד שקיעת כולסטרול בדפנות העורקים. בכך, הרימון עשוי לשמור על תפקוד תקין של כלי הדם ולהפחית סיכון למחלות לב וכלי דם. מחקרי מעבדה ובעלי חיים מצאו שלתרכובות מהרימון יש השפעה מעכבת על גדילת תאי סרטן מסוימים, במיוחד בסרטן הערמונית והשד. חשוב להדגיש: מדובר במחקרים ראשוניים, לא בהוכחה קלינית, אבל הם פותחים פתח למחקר עתידי על תוספי רימון וטיפול תומך. ב־100 גרם גרגרים יש כ־10 מ"ג ויטמין C (כ־15% מהצריכה היומית), ויטמין K שתורם לקרישת דם ובריאות העצם, וכ־250 מ"ג אשלגן (7% מהצריכה היומית). אלו מצטרפים לנוגדי החמצון והופכים אותו לפרי רב־ערך. הגרגרים מספקים גם סיבים תזונתיים שתורמים לעיכול ולאיזון רמות הסוכר בדם. המיץ מרוכז יותר בנוגדי חמצון, אבל חסר סיבים וכולל סוכר זמין בכמות גבוהה. השורה התחתונה: עדיף לאכול את הגרגרים, ולפעמים ליהנות מכוס מיץ טבעי".

"רימון נחשב לפרי עשיר בסיבים תזונתיים, מה שבדרך כלל דווקא מסייע לעיכול", אמרה מאיה . "אבל יש אנשים שחווים עצירות אחרי אכילת גרגרים, וזה נובע משילוב של שני גורמים: הראשון הוא סיבים תזונתיים בלתי מסיסים, הנמצאים בגרעין הקשה שבתוך כל גרגר. אצל חלק מהאנשים הם עלולים להכביד על מערכת העיכול וליצור תחושת עצירות, במיוחד אם לא שותים מספיק מים. השני זה טאנינים, תרכובות פנוליות ברימון (וגם בתה שחור, יין אדום ואגוזים) שמקנות לו טעם עפיץ. לטאנינים יש אפקט "מכווץ" (astringent): הם מתאחדים עם חלבונים ברקמות ובמערכת העיכול, גורמים להתכווצות עדינה של דפנות המעיים ומפחיתים את תנועתיות המעי. לכן אצל חלק מהאנשים הם עלולים לגרום לעיכול איטי יותר ולעצירות. מצד שני, לא כולם רגישים לטאנינים, וחלק מהאנשים דווקא חווים שיפור ביציאות בזכות תוספת הסיבים. הפתרון הוא להתחיל בכמות קטנה, לשלב את הרימון עם פירות נוספים שמכילים סיבים מסיסים (כמו אגס או תפוח), ולשתות מספיק מים. כך אפשר ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של הרימון בלי לסבול מתופעות לא נעימות. קיימים בשוק תוספי תזונה שמבוססים על מיצוי רימונים, אבל רמות נוגדי החמצון בהם משתנות מאוד, ולעיתים אינם מכילים את התרכובות הפעילות באותה יעילות כמו הפרי עצמו. מחקרים הראו יתרון ברור למיץ או לפרי טרי".

בסיום, הדגישה: "רכז רימונים הוא לא תחליף. רכז רימונים (סירופ רימונים, pomegranate molasses) הוא מיץ רימונים מרוכז, בדרך כלל מבשלים את המיץ עד שהמים מתאדים, לפעמים מוסיפים סוכר או חומץ, ומקבלים נוזל סמיך, כהה וחמוץ־מתוק. רכז רימונים מאבד כמעט את כל הסיבים והוויטמין C בתהליך הבישול והצמצום. נשארים בו בעיקר סוכרים טבעיים (גלוקוז, פרוקטוז) וחלק מהפוליפנולים, אבל בכמות הרבה יותר נמוכה לעומת הפרי השלם. מבחינת קלוריות, רכז רימונים דומה לדבש או סילאן: כ־60–70 קלוריות לכף, שרובן סוכר. עדיין ייתכנו שאריות של נוגדי חמצון ייחודיים לרימון, ולכן הוא "עדיף במשהו" על סוכר לבן רגיל. בנוסף, הוא נותן טעם חמוץ־מתוק שמאפשר להשתמש בפחות ממנו בבישול. רכז רימונים הוא לא "רימון בבקבוק" אלא ממתיק טבעי עם קצת ערך מוסף (נוגדי חמצון מסוימים). בריאותית, צריך להתייחס אליו יותר כמו לדבש או לסילאן: להשתמש מעט, להנות מהטעם, אבל לא לראות בו מקור תזונתי אמיתי כמו פרי טרי".  

בהמשך, שוחחה ד"ר מאיה רוזמן עם מיכל קדוש ('103fm'), ושמעה מול מה כדאי לנשנש את הרימון המתוק והמרענן. 

כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.   

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
12/09/2025
רימון
רימון  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris