גיל המעבר מצריך מאיתנו היערכות אחרת מבחינת תזונה. כיצד כדאי לעשות זאת? בפינת 'טוב לדעת', חלקנו עמנו ד"ר מאיה רוזמן טיפים לתזונה נכונה בגיל המעבר.
"האם נשים בגיל 50 ומעלה צריכות פחות או יותר ברזל?", פתחה. "נשירת שיער והשמנה הן שתי תופעות נפוצות אצל נשים בגיל המעבר, כדאי לזכור: שתי תופעות אלו קורות גם עקב חוסר ברזל בתזונה - וזה משהו שממש קל לבדוק, וגם לתקן. אם רמות הברזל בגוף נמוכות הגוף חלש יותר ושורף יותר קלוריות, באופן כללי וגם בזמן פעיות גופנית. אנמיה וחוסר ברזל גורמות לנשירת שיער מוגברת, משהו שקורה ללא קשר גם עקב השינויים ברמות ההורמונים בגוף בגיל המעבר. אחרי גיל 50 ישי ירידה בדרישות לברזל וההמלצות יורדות מ־18 מ"ג ליום לנשים בגיל הפוריות, ל־8 מ"ג ברזל ליום בלבד. איך יודעים אם חסר ברזל בגוף? הדרך הבטוחה ביותר היא לעשות בדיקת דם פשוטה. לבקש הפניה, לשמור על צום כפי שכתוב בהפניה, וגם לא לקחת תוספי ברזל או B12 כשבועיים לפני הבדיקה. בדיקות הדרושות הן המוגלובין, וגם פריטין וטרנספרין (ברזל חופשי ומחסני ברזל בגוף). אם יוצא לכן נמוך, סימן שאתן צריכות תוסף באופן זמני עד לשיפור המצב. על איזה תוסף אני ממליצה? של הילדים. כן. למבוגרים זה גם הכי טוב. הכמויות שם קטנות, דומות למה שיש באוכל, ולא גורמות לתופעות לוואי במערכת העיכול".
איך יודעים אם חסר ברזל בתזונה? "המקורות החשובים ביותר לברזל הם בשר אדום, בעיקר כבד, בשר הודו, וגם דגים", השיבה מאיה, "אפשר להגיע לכמות ברזל מעולה, גם אם צמחוניים ולא אוכלים את כל אלו. דווקא תזונה צמחונית מפחיתה את תופעות גיל המעבר. מקורות צמחוניים לברזל: קטניות - עדשים (אדומות/ירוקות/שחורות/מנומרות), שעועית לבנה/אדומה/שחורה, גרגרי חומוס, סויה, טופו, אדממה, וגם שיבולת שועל, טחינה גולמית מלאה (רק מלאה) וירקות ירוקים כהים כמו ברוקולי".