ד"ר מאיה רוזמן

טוב שם משמן טוב

12047

שמעתם על שמן ה־MCT, שמיוחסות לו סגולות רפואיות רבות? • ד"ר מאיה רוזמן ביקשה להעמיד את הדברים על דיוקם • פינת המיתוס


שמן ה־MCT הפך לפופולרי למדי ברשתות החברתיות. במה מדובר, ולמה אפשר לגמרי לוותר עליו? במהלך פינת המיתוס, התייחסה ד"ר מאיה רוזמן לטרנד החדש. 

"בשנים האחרונות הפך השמן הזה, MCT, לטרנד בעולם תוספי התזונה", הסבירה תחילה. "הוא נמכר בחנויות ספורט, טבע ובאתרי בריאות באותה נשימה עם שמן זית ואבוקדו, וממותג כ"שמן בריאות" שמספק אנרגיה מהירה, מסייע לירידה במשקל ומשפר את תפקוד המוח, וחבל מאוד שזה המיתוג. כדאי מאוד שתדעו שמאחורי התדמית הבריאותית או הנקייה מסתתר מוצר מתועש לחלוטין, רחוק מאוד ממזון טבעי, ובוודאי שהוא לא משהו שכדאי להוסיף לתפריט היומי. MCT זה ראשי תיבות של Medium Chain Triglycerides כלומר טריגליצרידים בעלי שרשרת בינונית (6–12 פחמנים). האם זה קיים בטבע? כן. השמנים האלו הם מצויים בכמויות קטנות יחסית בשמן קוקוס, שמן דקל ובמוצרי חלב. מה השונה בסוג הזה של השמנים? שבגוף הם מתפרקים מהר יותר משומנים אחרים, ולכן משווקים כ"מקור אנרגיה מהיר". רוב השמנים האלו אינם, כמובן, בכבישה קרה. אבל חשוב לשים לב: האנרגיה המהירה הזאת אינה "בריאה יותר", בדיוק כפי שסוכר לבן מספק אנרגיה מהירה לעומת שיבולת שועל, אך ברור לנו איזה מהם עדיף לגוף". 

איך מייצרים שמן MCT תעשייתי? "לוקחים שמן קוקוס או שמן דקל ומעבירים אותו תהליך זיקוק ופיצול שבו מבודדים רק את חומצות השומן הבינוניות", שיתפה מאיה. "אחרי כן חומצות השומן ממשיכות ועוברות תהליכי זיקוק, חימום וסינון, והתוצאה היא נוזל שקוף, חסר טעם וריח, נטול כמעט כל רכיב טבעי שנמצא במקור הצמחי. בלי נוגדי חמצון, בלי פוליפנולים ובלי ויטמינים מסיסים בשומן. במילים פשוטות, זה מוצר מעובד, בטח שלא "שמן טבעי". האם יש MCT במזון טבעי? חומצות שומן בינוניות קיימות באופן טבעי למשל בשמן קוקוס, גם בחמאה, ואפילו בשומן של החלב המלא (ובעיקר חלב עיזים). במזון הטבעי החומצות האלו מופיעות כחלק של מכלול טבעי מאוזן של חומצות שומן, יחד עם ויטמינים ונוגדי חמצון שממתנים את ההשפעה המטבולית. לעומת זאת, השמן MCT המתועש מכיל אך ורק את החלק המבודד, בריכוז גבוה פי כמה, מה שגורם לו להתנהג בגוף אחרת לגמרי, לעיתים עם תגובה חזקה מדי של מערכת העיכול או עלייה ברמת הטריגליצרידים". 

"אז כן, היו כמה מחקרים שהראו יתרונות לשמן הזה, שמצאו ירידה קטנה במשקל או עלייה זמנית באנרגיה לאחר צריכת MCT", הדגישה ד"ר רוזמן. "או שיפור קל בלבד בזיכרון לטווח קצר, ככל הנראה בעקבות עלייה ברמות הקטונים בדם, שהם מקור אנרגיה חלופי למוח (זאת בדיוק הסיבה שהומצאה השיטה הקטוגנית לטיפול באפילפסיה). אבל – גם דווח על שיעור גבוה של תופעות לוואי במערכת העיכול, בעיקר שלשולים, בחילות ותחושת כבדות. או עליה ב TG. שימו לב: נכון להיום, אין אף ארגון תזונה רשמי בעולם שממליץ לשלב שמן MCT בתפריט היומי. גם FDA וגם EFSA האירופאי מתייחסים אליו כתוסף תעשייתי ולא כמזון בריאות. ההמלצות הברורות נשארות כפי שהיו: להעדיף שומנים טבעיים בלתי רוויים כמו שמן זית, טחינה, אבוקדו, אגוזים וזרעים, שמכילים רכיבים פעילים טבעיים ונוגדי חמצון. ההמלצה שלי: אין צורך. תשתמשו בכסף לשמן טבעי איכותי ובריא יותר, בכבישה קרה". 

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
14/11/2025
ד"ר מאיה רוזמן
ד"ר מאיה רוזמן  |  צילום: יח"צ סיוון שחור
Paris