עדיין מאוד חם, אבל החורף מתקרב, וזה זמן טוב לשמור על מערכת החיסון ולהכין אותה לשינויים במזג האוויר. בפתח התוכנית, סיפרה ד"ר מאיה רוזמן כיצד ניתן להעניק יתרונות למערכת החיסון בעזרת כמה המלצות תזונה פשוטות. אתם רושמים?
"כל עוד התזונה נכונה ומאוזנת, מערכת החיסון אמורה לפעול בצורה אופטימלית ואין שום מאכל ספציפי או תוסף שהוא פתרון פלא", הבהירה. "מצד שני, אם יש משהו שחסר בתזונה, זה מחליש את מערכת החיסון, ואז נדבקים יותר במחלות. בגלל שמערכת החיסון בגוף עשויה מחלבונים, אם לא אוכלים מספיק חלבונים, מביצים, בשר ומוצרי חלב, עלולים לפגוע בתפקוד החיסוני. אין הוכחות חד משמעיות שכמויות גדולות של ויטמין C מונעות מחלות. בחלק מהמחקרים מצאו שזה מקצר את זמן המחלה, במקרים אחרים לא מצאו השפעה, כך שתוספת ויטמין C יכולה לעזור רק אם חסר בתזונה, ודווקא קל מאוד לקבל ויטמין C במזון: בכוס מיץ תפוזים, או בגוייאבה אחת, או בחצי פלפל אדום יש אפילו יותר ויטמין C ממה שצריך ליום. בישול, אפיה, ריסוק, סחיטה, טחינה, חיתוך לסלט קטן. כל זה מוריד את כמות הויטמין".
עוד הוסיפה: "ויטמין A נמצא בבשר, ברוקולי, ירקות ופירות כתומים. מחקרים הראו שילדים עם חסר קל של ויטמין A, לוקים במחלות מערכת הנשימה בשכיחות גבוהה יותר, בהשוואה לילדים עם אספקה ורמת ויטמין תקינה. בגזר אחד כבר יש יותר מהכמות הדרושה ליום. ויטמין A לא מתפרק בחום במידה משמעותית ולכן אפשר גם גזר מבושל ומרק כתום. אבץ הוא אחד המינרלים החשובים ביותר לפעילות תקינה של מערכת החיסון. במחסור באבץ נפגעת פעילות תאי החיסון האחראים להילחם בזיהומים וליצור נוגדנים. במחקרים מצאו שנטילת תוסף אבץ בזמן הצטננות קיצרה את משך המחלה בכ־30%, מקורות תזונתיים טובים לאבץ כוללים בשר בקר, הודו, קטניות, גרעיני דלעת, שקדים ודגנים מלאים. אצל צמחונים וטבעונים, שאצלם הספיגה נמוכה יותר, חשוב לשים לב לצריכה מספקת מהמזון או לשקול תוסף לפי הצורך. גם במקרה הזה היעילות די מוטלת בספק, וגם אם כתוב עליהם בגדול שהם נועדו לחיזוק חורף, או למניעת שפעת, לא תמיד יש בהם את מה שבאמת צריך".