בבית החולים איכילוב החליטו להצטרף ליוזמה של מיקי חיימוביץ' והכריזו על ימי שני ללא בשר. ד"ר גילה בן דוד ואולגה רז, מנהלת המרכז לתזונה ולדיאטה באיכילוב ומגישת תכנית התזונה ב-'רדיו ללא הפסקה', דנות בחסרונות וביתרונות הטמונים באכילת בשר - אל תחמיצו!
ליאת בלכטובסקי מלכא
יוזמת 'ימי שני ללא בשר' של העיתונאית מיקי חיימוביץ' מתחילה לחדור אט אט לחיינו אם נרצה או לא. המיזם, שמטרתו לגרום לאזרחי ישראל לוותר לפחות פעם בשבוע על המנה הבשרית שלהם, הגיע לבית החולים 'איכילוב' שהודיע כי מידי שני יחלק בחדר האוכל שלו מנות על טהרת הירקות והחלבון הצמחי.
גבי גזית, שהחל קצת לחשוש מהפיכה מאורגנת של חובבי הירקות, החליט לבדוק אחת ולתמיד האם בשר אכן מזיק והאם עלינו לוותר עליו לחלוטין. לצורכי המחקר הקטן שערך הוא גייס את דוקטור אולגה רז, מנהלת המרכז לתזונה ודיאטה בבית החולים 'איכילוב', ואת דוקטור גילה בן דוד, שמתנגדת נחרצות לאכילת בשר. שתי הנשים המכובדות הסבירו את משנתן.
את הדיון מעורר הרעב פתחה בן דוד שהדגישה את החשיבות של 'ימי שני ללא בשר' "בהחלט מזיק לאכול בשר ובוודאי בכמויות שהחברה המערבית צורכת. כדאי לאכול בשר לא יותר מפעם בשבוע ועדיף שגם את זה לא. אנחנו לא ממשפחת הטורפים, אנחנו יכולים לאכול בשר אבל מה שאנחנו לא מבינים זה שאכילת הבשר הזאת היא מאוד מזיקה לבריאות שלנו וזה לא דבר חדש, לאכול כל יום בשר עלול להוביל אותך למצב שתלקה בהתקף לב".
אולגה רז, בכחכוח גרון עדין, הבהירה שהיא מתנגדת לחלוטין לדבריה של ד"ר בן דוד ופצחה במונולוג מרתק על חשיבותו של הבשר בחיינו "אנחנו טורפים, יש לנו מבנה שיניים לאכילת עשב ואכילת בשר, ניבים שהם חלק מהמבנה של חיות שאוכלות בשר, זה לא משהו שאני המצאתי. הבעיה שמחקרים על אכילת בשר אלו מחקרים שלא הבדילו בין בשר אדום למעובד ושמן. לאותה פרה יש חלקים רזים של 4-5 אחוז שומן של פילה או סינטה ולאדם שאוכל את זה כל יום לא אמורות להיות שום בעיות בריאות". בן דוד התנגדה כמובן לדברים של רז "גם אכילה של חלקים שאין בהם הרבה שומן רווי הם עדיין עשירים בשומן, הבעיה של הבשר זה לא רק השומן הרווי, יש לו הרבה בעיות אחרות- נתחיל בברזל שנמצא בשפע בבשר וזאת הבעיה העיקרית, אנחנו לא צריכים ברזל עודף. עוד בעיה היא שבבשר שאנחנו אוכלים הרבה אין את הסיבים התזונתיים".
לטענת בן דוד הבעיה האמיתית היא כמויות הבשר שהחברה המערבית צורכת והעובדה שהוא הפך להיות המרכיב התזונתי העיקרי עבור בני האדם. אז האם הבעיה היא בכמות הבשר שאנו אוכלים או בבשר עצמו? לדבר רז יש לעשות אבחנה בין סוגי הבשר שאנו צורכים "בשר הודו הוא בשר מאוד רזה עם ערכים תזונתיים מעולים, בשר עוף זה בשר מאוד רזה חוץ מהירכיים. דג, שמבחינתי זה בשר כי זה בא מהחי, הוא בשר מעולה ועפ"י מחקרים שבדקו שילוב של אוכל צמחוני עם דגים התוצאות היו הכי טובות. מאוד לא בריא לאכול נקניקים נקניקיות וכדומה".
שתי הנשים המלומדות, שבמהלך הדיון הסוער דבקו כל אחת בעמדתה בלהיטות, הסכימו שהבשר המעובד מזיק לבריאות בנוסף לחלקים מסוימים שגורמים לתחלואה. ההסכמה המפתיעה שחתמה את הדיון גרמה לגבי גזית לצהול ולהכריז על מסקנות המחקר המאולתר שיזם: "מותר לאכול בשר, אכילה מופרזת של בשר היא הדבר המזיק, כל אחד יעשה כרצונו"
הדיון המורכב הוכיח לנו שוב שאין נתונים חד משמעיים שיוכלו אחת ולתמיד להבהיר לנו איך התפריט שלנו אמור להיראות. אם גם אתם נתפסתם לטרנד הצמחונות/טבעונות ומרגישים מאוימים בכל פעם שאתם נוגסים בבשר עסיסי, תוכלו להישען על עצותיה של דוקטור בן דוד שמעודדת התנזרות מוחלטת מבשר, אם קשה לכם לוותר על בשר ואתם מרגישים שהוא חלק בלתי נפרד מהרגלי התזונה שלכם כדאי שתאמצו את עצותיה של דוקטור אולגה רז ותודיעו לכולם שאתם חלק ממשפחת הטורפים. כך או כך הבחירה היא בידכם.