כמה מלח מותר לנו לצרוך? "ככל שנאכל יותר מלוח כך נהיה פחות בריאים"

גלית אלדרוטי, הדיאטנית הקלינית הראשית ומדריכה מקצועית ב'דיאטה קלאב', מסבירה על הסיכון בצריכת מלח: לא תמיד אנחנו מודעים שיש מלח במוצרים שאנו אוכלים"



 ליאת בלכטובסקי מלכא

טרנד הבריאות שסוחף את מחוזותינו גורם למומחי התזונה לברור ולסקור את הרגלי האכילה של האדם המערבי, ולעיתים אף נדמה כי מביני העניין אף נהנים לפסול את כל ההנאות הקטנות שלנו בזו אחר זו. אז אחרי שהתבשרנו לשמוע שבשר ומוצרים מן החי מזיקים לבריאות, ומוצרי חלב הם בעיתיים לגוף האדם, כעת הגיע הזמן לטפל גם בתבלין שהוא עבור רבים הטעם לחיים - המלח.  

למרות שרבים נהנים לתבל ולהמליח כל ביס וביס במהלך הארוחה מסתבר שהמלח הוא "רוצח שקט" שגורם ליתר לחץ דם, ומגביר את הסיכון לחלות בשבץ מוחי, מחלות לב וכלי דם, אי ספיקת כליות ועוד. "האוכלוסייה הכללית רוצה להאריך את חייה ולחיות טוב ואנחנו לא מודעים לנזקים המצטברים ועל השפעת המלח על על דפנות כלי הדם", אומרת הדיאטנית הקלינית גלית אלדרוטי, "ככל שצריכת המלח עולה, עולה שיעור המחלות. יש השפעה ישירה על לחץ דם וכאשר יש יתר לחץ דם עולה הסיכון למחלות אחרות כמו מחלות לב, ואירועים מוחיים בגלל עליית אותו לחץ שמופעל על דפנות כלי הדם, מה שיכול להיגרם במוות".

מלח השולחן שמונח לפנינו בכל ארוחה אמנם מסוכן מאוד אך מסתבר שגם אם כלל לא נשתמש בו עדיין יגיעו לגופנו כמויות אדירות של מלח. אלדרוטי מסבירה: "מלח השולחן שאנו שמים מגיע אולי לכ- 10% מכלל צריכת המלח היומית שלנו. אנחנו מקבלים מלח באופן סמוי ממזונות שעשירים במלח כמו למשל זיתים, רוטב סויה, חרדל, אבקות מרק וכו'. אלו מזונות קלים לזיהוי, הבעיה היא שהרבה פעמים אנחנו מקבלים מלח בלי לדעת. אפילו במים יש מלח."

אז מהי כמות המלח הרצויה שעלינו לצרוך? "אנחנו צריכים כמעט כפית מלח ביום", ממליצה המומחית, "המלח הוא נתרן וכלוריד, מתוכו בערך שני גרם, שניים וחצי גרם הם נתרן שהוא החומר המזיק. מילת הקסם כמו בכל דבר היא מינון, צריך אבל בכמות הנכונה. המטרה היא לא שאדם יתחיל לחשב כמה מלח הוא הולך להכניס. כטיפ להתנהגות נאותה עם מלח - תמעיט במלח הלבן, רוב האנשים שמים מלח אפילו לפני שהם טועמים. גם כשאני קונה את המוצרים השונים בסופר, לחם גבינה ומוצרים מעובדים שמכילים הרבה מלח, אני משווה את התכולה".

לכל המכורים לאבקה הלבנה ממליצים המומחים להיגמל בהדרגה ממלח ולמצוא תחליפים אחרים שיעניינו את החך. "אפשר לשים לימון, שום, עשבי תיבול, אפשר בהחלט ללמוד לתבל בריא וטוב באופן בריא תחסכו את המלח תהיו יותר בריאים".

22/09/2013

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris