בן כספית ואריה אלדד

בשר אדום, לא מה שחשבתם?

ד"ר מאיה רוזמן הסבירה מדוע בשר אדום לא מזיק לבריאות כמו שניתן היה לחשוב: "עדיף להגדיל את כמות השומן ולהוריד את כמות הפחמימות"


בשורה לחובבי הבשר: מחקר חדש טוען שצריכת בשר אדום פחות מסוכנת ממה שחשבו בעבר. התזונאית הקלינית ומגישת 103fm ד"ר מאיה רוזמן הסבירה את מסקנות המחקר, וגילתה מהם הגורמים למחלות לב.

בן כספית: אתה צרכן של בשר אדום?

אריה אלדד: כן.

בן כספית: גם אני כן. ד"ר מאיה רוזמן שלום.

ד"ר מאיה רוזמן: שלום.

בן כספית: תזונאית קלינית וגם מגישה כאן אצלנו ב-103fm, והנה המחקר לו חיכינו, 2,000 שנות...

ד"ר מאיה רוזמן: לא יכול להיות שעד עכשיו חיכית... כבר יוצאים כל כך הרבה מחקרים כאלה...

בן כספית: אז אנחנו חיכינו, לא זוכרים את הקודמים. הוא מצא שאכילת בשר אדום, כל הדברים הרעים שאמרו על זה, סרטן, מחלות לב... זה לא מבוסס. עכשיו יש כמובן סערה ומיד יש אנשים שאומרים לא נכון, כן נכון, מה האמת?

ד"ר מאיה רוזמן: יוצאים עשרות מחקרים כאלה על בסיס חודשי. הורידו לאנשים בשר אדום, ביצים ומוצרי חלב, ולא מצאו אחרי כמה חודשים שום ירידה בסיכון להתקפי לב. מה שקורה זה שבעשרות אולי מאה השנים האחרונות, בגלל כמה מחקרים שיצאו מזמן מאוד, הייתה המלצה גורפת להפחית בשומן מן החי, בשומן הרווי מתוך הנחה שזה גורם למחלות לב - ואז אנשים הגדילו את כמות הפחמימות שהם אוכלים ומה התוצאה? שכמות מחלות הלב בעולם הולכת ועולה וגם כמות הסרטן הולכת ועולה, ועכשיו כל הנטייה של המחקר היא לבדוק...

בן כספית: אמרת את זה כבדרך אגב, אני כבר שנה ורבע בלי פחמימות, אז מה עשינו?

ד"ר מאיה רוזמן: נו מצוין. עכשיו הדעה היא בגלל כל המחקרים האחרונים שהאנרגיה שגוף האדם אמור לקבל היא לא אמורה להיות בעיקר מפחמימות אלא בעיקר להגדיל את כמות השומן, גם הרווי וגם מהצומח, במקום פחמימות. עכשיו מה שהולך בזמן האחרון מבחינת המחקר זה שהגורמים למחלות לב ולסרטן ולסוכרת, זה סוכר לבן, קמח לבן, זה שומן טראנס ומרגרינות, זה שומן מתועש, הסירופ תירס הזה שמשתמשים בו בתעשייה כל כך הרבה, כל הדברים האלה, אם רוצים להוריד את הסיכון למחלות באופן כללי, אותם צריך להוריד ולאו דווקא את השומן הרווי. כולסטרול בדם זה לא מסטייקים ולא מביצה זה בעיקר גנטי...

בן כספית: אריה מה הבנת?

אריה אלדד: אני הבנתי שאם יש איזה מחקר רפואי שממש לא מוצא חן בעיניך, אל תתייאש יבוא מחקר אחר. 

ד"ר מאיה רוזמן: נכון בדיוק. 

בן כספית: אני מזהה פה תנועת מטוטלת, יש תקופה שכולם מדברים נגד הבשר האדום ועכשיו כולם מדברים נגד הפחמימות - לשמחתי אני נמצא עם הזרם הזה, כי כמו שאמרתי הפסקתי פחמימות לפני מעל לשנה, אני אוכל שומנים ובשר כל היום ואת אומרת שאני טוב, אני בסדר. 

ד"ר מאיה רוזמן: פעם ביום אני משערת, אתה לא אוכל סטייק אדום כל היום. 

בן כספית: נכון. 

ד"ר מאיה רוזמן: זו לא בדיוק מטוטלת, זו מטוטלת של 100 שנה היא זזה לאט. הגישה הייתה מאוד יציבה נגד השומן הרווי עשרות שנים ועכשיו היא קצת מקבלת תפנית אחרת. כאילו אם אתה תאכל כל היום סטייק ושאר התזונה שלך היא ירקות וקטניות ודברים בריאים - אז ברור שאין ברירה לאכול כל יום סטייק. אבל אם אתה אוכל כל יום סטייק ואז גם לחמניה עם קמח לבן ומרגרינות...

בן כספית: לא, זה לא נוגע. 

אריה אלדד: מאיה יש לי שאלה אחרת, תראי בן ידידינו שנמצא איתנו כאן, הוא היה הרבה שנים ליכודניק, כלומר הוא במשך שנים רבות ניזון מנקניקיות במרכזי הליכוד...

בן כספית: הפסקתי את הליכוד עם הפחמימות...

אריה אלדד: מה עם הנקניקיות? זה לא יהרוג אותו?

בן כספית: גילוי נאות, הפרופסור הזה הוא אוהב נקניקיות והוא הדביק את זה עליי, הוא אוכל הרבה נקניקיות. 

אריה אלדד: ודאי, אני שואל עבור ידידי. 

ד"ר מאיה רוזמן: אבל איזה נקניקיות?

אריה אלדד: של הליכוד, מה את חושבת נתנו שם?

ד"ר מאיה רוזמן: בוא נבדיל בין הקטע של הבקר שאתה אוכל סטייק פילה או אנטריקוט או סינטה לבין מוצרים מעובדים שכבר מכילים טונות מלח וחומרים משמרים ולפעמים גם שומן טראנס בתוכם, וזה אין ספק שכדאי להימנע מזה לגמרי, אני לא אגיד לך אפילו פעם ב... כי אלה דברים שבהחלט מזיקים לבריאות ולאו דווקא בגלל אם יש בהם קצת, אני לא יודעת, בשר עוף או בשר בקר, זה לא קשור, יש שם מסביב להם הרבה דברים... 

בן כספית: טוב מכיוון שאנחנו כבר מזמן הפכנו את האייטם הזה לשאלות אישיות, אני שואל אותך שאלה אחרונה לא קשורה, אני מנסה להיגמל גם מהמתוק, בפחות הצלחה, מה עדיף? לתקוע חצי קופסת נוטלה, מה שהייתי עושה פעם, עם כפית, או לערבב סילאן אורגני וטחינה אורגנית ואז יוצא משהו דמוי חלווה?  

ד"ר מאיה רוזמן: ברור שעדיף סילאן עם טחינה, ברור, חד משמעית. קודם כל בטחינה יש לך גם סידן, ברזל, ושומנים שמעכבים את ספיגת הסוכר...

בן כספית: וקרמבו? 

ד"ר מאיה רוזמן: זאת דווקא מנת נשנוש דיאטטית, בקרמבו יש רק 100 קלוריות ו-40 מתוך זה בביסקוויט.

בן כספית: כמה קלוריות גבר בן 58 ששוקל 80 קילו אמור לאכול ביום?

ד"ר מאיה רוזמן: אתה חושב שיש לזה תשובה?

בן כספית: בערך.

אריה אלדד: תלוי איזו פעילות אתה עושה.

ד"ר מאיה רוזמן: לא רק איזו פעילות, מה הגנים שלו וכל מיני דברים...

בן כספית: 2,500-2,000?

ד"ר מאיה רוזמן: יכול להיות שיותר גם

בן כספית: נניח 2,500, אז אני יכול פשוט 25 קרמבואים ביום והכול בסדר?

אריה אלדד: כן, כן.

ד"ר מאיה רוזמן: לא אבל איך תכניס את הסטייק?  

בן כספית: לא, בלי הסטייק, רק 25 קרמבואים, אני יכול לחיות על זה?

ד"ר מאיה רוזמן: אתה יכול לכמה זמן אבל אחר כך זה חוסר ויטמינים וחלבונים אז אתה לא בטוח תחיה כל כך הרבה. אבל 3 קרמבואים ליום בשבילך זה יהיה סבבה גם. 

עריכה: אמיתי דואק

02/10/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ד"ר מאיה רוזמן
ד"ר מאיה רוזמן  |  צילום: 103fm
Paris