חג הפסח נחשב לחג של חולי הצליאק. ופלים ללא גלוטן, עוגיות פסח ללא גלוטן, ועוד מזונות בהם החיטה הוחלפה בקמח אחר - ממלאים את הבתים ברחבי ישראל. ד"ר מאיה רוזמן הסבירה מהם היתרונות הבריאותיים של תזונה ללא גלוטן, התייחסה לקשר בין צריכת גלוטן לבין ירידה במשקל, וסיפרה מדוע כדאי בכל מקרה לוותר על קמח לבן:
"הבן שלי קנה חבילה של 'גלוטן נקי', כדי להכין לעצמו המבורגר טבעוני. גלוטן הוא החלבון של החיטה, אבל האם הוא באמת מתאים כתחליף בשר בתזונה? נכון, הגלוטן הוא דבק שמדביק את כל החלקים של ההמבורגר, או את מרכיבי הבצק של הלחם או העוגה. אבל למרות ששכנעו את הבן שלי בבית הטבע שמדובר בחלבון איכותי, לדעתי זה חלבון שלא יכול לשמש לבניית שרירי גוף האדם, כי חסרות בו חומצות אמינו חיוניות.
אז האם יש יתרון בריאותי למוצרים שכתוב עליהם בגדול ללא גלוטן? ממש לא. יש יתרון למזונות ללא גלוטן אך ורק למי שרגיש לגלוטן, כלומר חולי צליאק. גלוטן הוא אחד מהחלבונים של החיטה, שמדביק את מרכיבי הבצק כך שהאוויר לא משתחרר בזמן ההתפחה והמאפה נהיה אוורירי ותופח יפה. הגלוטן לא משמין, לא נדבק למעיים, ולא גורם לשום נזק בריאותי - אלא אך ורק באנשים שהתגלו בבדיקות דם ובדיקות רפואיות כרגישים לגלוטן. בעבור שאר האנשים, אין שום בעיה לצרוך ואין שום סיבה לשלם יותר על מוצרים ללא גלוטן.
ובכל זאת, לעיתים גמילה מגלוטן משמשת כשיטה לירידה במשקל. מדוע? כי מי שמפסיק לאכול עוגות, מאפים, לחמים, פסטות, עוגיות, בורקס ושאר פחמימות משמינות, חוסך המון קלוריות מיותרות - אבל השיטה לא בהכרח תורמת לירידה במשקל. אפשר להגיע לצריכת קלוריות גבוהה מאוד גם ללא גלוטן, אם אוכלים הרבה פירות יבשים, אגוזים ותפוחי אדמה. על אחת כמה וכמה, אנשים שמתחכמים וקונים מהמדפים של חולי הצליאק פסטה ללא גלוטן, ופלים ללא גלוטן ולחם ללא גלוטן, צריכים לדעת שבכל אלו יש יותר קלוריות מן המוצרים הרגילים - כי הם יותר כבדים ודחוסים, ובטח שלא תורמים לירידה במשקל.
אבל השיטה לא בהכרח תורמת לירידה במשקל, אפשר להגיע לצריכת קלוריות גבוהה מאוד גם ללא גלוטן, אם אוכלים הרבה פירות יבשים ואגוזים, ותפוחי אדמה. על אחת כמה וכמה האנשים שמתחכמים וקונים מהמדפים של חולי הצליאק פסטה ללא גלוטן, וופלים ללא גלוטן ולחם ללא גלוטן – צריך לדעת שבכל אלו יותר קלוריות מן המוצרים הרגילים כי הם יותר כבדים ודחוסים, ובטח שלא תורמים לירידה במשקל.
האם מי שבכל זאת מוותר על גלוטן פוגע בבריאות שלו? לא. אין בעיה להרכיב תפריט מאוזן ואפילו בריא יותר, ללא קמח לבן או אפילו מלא. לחם וחיטה אינם מרכיב הכרחי בתזונה שלנו, ויש הרבה תחליפים יותר בריאים. אני אפילו בעד לוותר על קמח לבן וסוכר לבן, אבל בלי שום קשר לגלוטן. קיימות פחמימות יותר בריאות, שלא מכילות גלוטן, כמו כוסמת, קינואה, אורז בסמטי מלא, ושיבולת שועל".