כמדי שבוע, הפריכה ד"ר מאיה רוזמן עוד מיתוס מעולם התזונה, והפעם: האם אנו מוכרחים לצרוך סוכר כדי לסייע לפעילות המוח?
"המוח משתמש בסוכר להפקת האנרגיה הדרושה לפעילותו, אולם בניגוד לאיברים אחרים בגוף אשר מסוגלים להפיק אנרגיה ממקורות תזונתיים שונים, המוח מסוגל להפיק אנרגיה בעיקר מגלוקוז. האם זה אומר שצריך לאכול גלוקוז, כלומר סוכר? ממש לא. הגוף יכול לייצר את הגלוקוז גם מחלבונים ושומנים, וגם לנצל את הסוכר שמתחבא אפילו בירקות.
נהפוכו: מחקרים מראים שצריכת סוכר גורמת לליקויים קוגניטיביים. במחקר שבוצע בעבר בקרב 4,200 נבדקים שמילאו שאלון לגבי תזונתם וגם עברו בדיקת MRI, נמצא שככל שצרכו יותר סוכר (בעיקר במשקאות מתוקים) היה להם פחות זיכרון ואפילו ירידה בנפח המוח.
צריך לזכור שהסוכר הוא המזון היחידי מבין כל המזונות - שאינו מכיל דבר פרט לקלוריות (כמעט 400 קלוריות למאה גרם). אין בו ויטמינים, אין בו מינרלים, לא חומצות אמינו או חומצות שומן. עקב כך, הוא נקרא 'אנרגיה ריקה', אנרגיה שאין בה ערך תזונתי כלשהו".