כמדי שבוע, הציגה ד"ר מאיה רוזמן את ממצאיו של מחקר חדש, והפעם: האם חומרים משמרים עשויים לגרום לסוכרת ולהשמנה?
"חומרים משמרים קיימים בחלק גדול מן המזונות שלנו על מנת להאריך את חיי המדף שלהם, שלא יתקלקלו כל כך מהר. הם קיימים לא רק ברטבים ונקניקים, אלא גם בלחמים, גבינות, ועוד מאכלים שלא נחשבים למתועשים, אלא למוצרי בסיס בתזונה של רוב האנשים. החומרים המשמרים פועלים על ידי עיכוב התפתחות עובשים, ויש קטגוריה אחרת שמונעת חימצון של שומנים. בכל מקרה, מדובר בכימיקלים שלא אמורים להכניס לגוף.
יש חומרים משמרים טבעיים ששומרים על המזון לאורך זמן, כמו ויטמין C, כמו מלח או סוכר, אבל בדרך כלל זה רשום בגדול על האריזה – 'חומר משמר טבעי'.
לדעתי, תזונה בריאה צריכה לכלול גם הקפדה על מזון טבעי ללא חומרים משמרים סינתטיים וכימיים, שעלולים לגרום להשפעות שליליות גדולות על הבריאות. גם בכמות קטנה - חומרים משמרים כימיים משפיעים לרעה על הגוף. חלק מהחומרים המשמרים מסרטנים, חלק גורמים לכאבי ראש, לבחילות ולהפרעות התנהגות.
לפי מחקר שבוצע בעניין, אחד החומרים המשמרים הנפוצים ביותר, שנמצא ברוב הלחמים שאנחנו קונים בסופר וברוב הגבינות, גורם לסוכרת, עמידות לאינסולין וגם להשמנה, בקרב חיות מעבדה עליהן המחקר בוצע. חומר זה נקרא פרופיונאט, E-282.
אמנם עדיין לא בוצע מחקר רחב היקף בבני אדם, אבל אולי כדאי לקחת בחשבון שבעבור חיות המעבדה הוא גרם לעמידות לאינסולין. אז נכון שהשמנה לא נגרמת בגלל צריכת חומר משמר בלבד, ומגיפת ההשמנה העולמית היא לא אך ורק בגלל אותו חומר משמר, אבל אם אפשר להימנע מחומרים משמרים, בגלל כל סיבה - אז כדאי".