ד"ר מאיה רוזמן פתחה את התוכנית עם תשובה לשאלה, האם לתופעת ההשמנה יש השפעה גנטית? ועד כמה היא תלויה תלויה בחינוך ובסביבה? "התזונה בבית יכולה לגרום להשמנה בכך אין ספק. מסתבר, שכמה הרגלים "רעים" הם המשפיעים ביותר וגורמים להשמנה".
החשיבות של ארוחה משפחתית יחד כל ערב:
"לפי מחקרים ארוחה משפחתית חשובה לא רק לקשר בין ההורים לילדים, בו כל אחד מספר על מה עבר עליו היום ומשתפים ברגשות, אלא גם למניעת השמנה: בארוחה בריאה כזו צריכת הקלוריות נמוכה יותר מאשר כשכל אחד חוטף לו פיצה או כריך בשעה שהוא רוצה, השיחה בין בני המשפחה תורמת לצריכת כמות נמוכה יותר, גם איכות המזון הנצרכת גבוהה יותר. בנוסף זה חשוב להקניית הרגלי אכילה נכונים: אכילה מסביב לשולחן ותשומת לב למה שאוכלים, ולא בעמידה או תוך כדי דברים אחרים.
סוג המזון שמוגש בארוחה:
"כשההורים לא אוהבים לבשל או אין זמן להכין אוכל בריא, מזמינים פיצות או אוכל ממסעדות, שבדרך כלל עתיר בשומן, מנות גדולות, יותר קלוריות וערך תזונתי נמוך.
כמה חטיפים נגישים יש בבית ואיזה חטיפים:
"כשהבית מפוצץ בחטיפים, עוגיות ועוגות קנויות. מאוד קל לילדים לגשת לארון ולהכניס לגוף קלוריות מיותרות ולא בריאות.
דוגמה אישית של ההורים:
אם ההורים בעצמם אוכלים תזונה לא נכונה ולא עושים פעילות, (או אבא ש"תוקע" בורקס בזמן קניות בסופר, לא יכול להגיד לילד שלו "אתה לא יכול"). הילדים גם רואים מה ההורים עושים ומחכים התנהגויות.
חינוך / ויתור או התפשרות של ההורים כדי לא להתווכח:
"אם הילדים לא אוהבים אוכל בריא כי התרגלו לאוכל לא בריא, וההורים נכנעים ופשוט ממשיכים לתת להם מה שהם אוהבים.. ברור שהסיכון להשמנה גדל.
אז מהו החלק הגנטי?
"מחקרים לאחרונה מראים שלמרות יכולת ההשפעה שלנו, 70% מן ההשמנה היא גנטית, ורק 30% מהסביבה. במחקר בו בדקו כמעט 900 זוגות תאומים בגיל 7 עד 16 : היתה התאמה של 80% במשקל של התאומים ובמדד ה-BMI שלהם. מחקר אחר מצא שאם אישה בעודף משקל בהריון, זה מגדיל את הסיכון של הילד שלה להיות בעודף משקל. נמצא שקצב המטבוליזם ושריפת הקלוריות היומית גם היא גנטית. יש משפחות בהן כולם שורפים מעט, והסיכון לעלות במשקל גבוה יותר. נמצא גם שיש הבדל ביכולת לאגור שומן. הסיכון להשמנה אצל נשים שהאחיות שלהן השמינו – גבוה ב 40%".