ד"ר מאיה רוזמן עם ההסבר על תוספי ה-E במזון של כולנו ועל יעילותם, "התוספים למזון מקוטלגים וממוספרים. כל חומר שמופק בצורה כימית מקבל מספר, ולפני המספר הזה אנחנו רואים תמיד את האות E".
"מה זה E? זו התחלה של המילה אירופה, כי הקטלוג הראשון שמספר את התוספים הכימיים למזון היה באירופה. באוסטרליה, למשל, גם יש קטלוג ושם התוספים ממוספרים יחד עם האות A.
"התוספים האלו כוללים – חומרים משמרים, צבעי מאכל, מונעי חמצון, חומרי טעם וריח, חומרי עיבוי, מונעי התגיישות (יצירת גושים) ועוד ועוד כימיקליים שמוסיפים למזונות מעובדים. גם כאלו שלא נראים לנו ממש מעובדים, כמו יוגורט או חלב או לחם, מכילים תוספים כאלו.
"רוב התוספים הכימיים מזיקים לבריאות, והם מוגבלים לשימוש – מה זה אומר? שיש כמות מסויימת שמותרת לצריכה, ומעליה החומר הזה אסור לאכילה.
"חשוב להגיד, לא כל תוספי ה-E מסוכנים. יש חומרים שמופקים בצורה כימית אבל הם דומים במבנה שלהם לחומרים טבעיים, ואז הם לא מזיקים בכלל. לדוגמה, E-300 הוא ויטמין C שברור שאינו מזיק לבריאות ואפילו רצוי לבריאות.
במקרים מסויימים, היצרן רשאי לכתוב על האריזה "ויטמין C כחומר משמר", במקום לכתוב את המספר הקטלוגי ואת האות E. אף אחד מאיתנו לא אמור ללמוד את ספר התוספים הזה בעל פה.
"אפשר בהחלט לצאת מהנחה שכל מספר עם E על האריזה מזיק לבריאות, ולהימנע מקניית המוצר הזה, לחפש מוצר אחר מקביל שהרכיבים שלו נראים לנו טבעיים. לכל מוצר כמעט יש תחליף מרכיבים טובים – ללחם למשל (גם אם זה אומר לקנות אורגני בבית טבע, ולא בסופר), לממרחים, רטבים, גבינות... וכל מוצר אחר.
"צריך לזכור, שגם אם הכימיקליים האלו נמצאים בכמויות קטנות במזון – גם כמות קטנה מזיקה לבריאות או לפחות משפיעה על הבריאות. גם תרופות ניתנות בכמויות של אלפיות הגרמים, והן משפיעות.
"בנוסף לזה, אם יש בכמות קטנה בלחם, וגם בכמות קטנה בגבינה, ואז בכמות קטנה בשניצל, ובעוגייה, ובעוד מזונות. זה בסוף היום מצטבר לכמות יחסית משמעותית.
למה זה גורם?
"חלק מהחומרים האלו מסרטנים, אבל אם נעזוב את זה לרגע בצד, חלק גדול גורמים לכאבי ראש, לסוכרת, לעליה במשקל, לבחילות, ויש גם צבעי מאכל שגורמים להיפראקטיביות בילדים. מה עושים? קוראים חברים, קוראים את רשימת הרכיבים, ולא קונים דברים שמזיקים לבריאות. כמו שברכב שלכם לא תשימו דלק מהול במים או שלא מתאים, אל תכניסו לגוף שלכם מזונות לא טבעיים".