מתי בפעם האחרונה הייתם בסופרמרקט והתלבטתם איזה סוכר לקנות? במהלך פינת טוב לדעת הסבירה ד"ר מאיה רוזמן מהו ההבדל בין סוגי הסוכר השונים. "סוכר חום, דבש וסילאן יותר בריאים מסוכר לבן? אולי רק בגלל הטעם. צריך לזכור שסוכר הוא היחיד מכל המזונות שלא תורם לגוף כלום, חוץ מהרבה מקלוריות, וסוכר חום כמעט אותו דבר", תיארה.
"סוכר עשוי מקנה סוכר או סלק סוכר, שעובר הרבה תהליכי זיקוק עד שלא נשאר בו כלום פרט למתיקות", הוסיפה. "אין בו ויטמינים ומינרלים בכלל, הוא לא תורם כלום לבריאות, רק אנרגיה, כלומר קלוריות, ובגלל זה הוא נקרא אנרגיה ריקה. הסוכר נחשב לאחד מהגורמים החשובים ביותר לכל התחלואה של העולם המערבי. סוכר חום עבר קצת פחות תהליכי זיכוך, מכיל מעט מאוד ויטמינים ומינרלים, הוא קצת יותר טבעי כי עבר קצת פחות תהליכי זיכוך והפרדה מהצמח, הוא מכיל כמות זניחה ולא משמעותית של ויטמינים, וגורם להשמנה ומזיק לבריאות כמו סוכר לבן. משקה חם עם סוכר חום לא נחשב למשקה בריאות, וגם עוגה עם סוכר חום לא הופכת אוטומטית לעוגת בריאות".
ומה בנוגע לדבש? "הדבש מכיל מעט נוגדי חמצון שיעילים נגד שפעת ומחלות אחרות", הסבירה. "מבחינת הקלוריות אין הבדל בין דבש לסוכר או לסוכר חום, בשניהם 20 עד 30 קלוריות בכפית קטנה, 400 קלוריות במאה גרם. לאחרונה יצאו מחקרים שהראו שדבש מפחית את עייפות השרירים בזמן פעילות גופנית. בכמות שבה משתמשים, כפית אחת, אין משמעות לכמות נוגדי החמצון שיש בו. 40% מהדבש הוא פרוקטוז, סוכר הפירות, והוא בעצם עשיר יותר בסוכר זה מאשר הפירות עצמם. הפרוקטוז נספג לדם לאט יותר מאשר הסוכר הלבן (אינדקס גליקמי נמוך יותר), אבל למרות זאת הוא לא מומלץ אם יש נטייה לסוכרת. הסיבה היא שהוא גורם לעמידות לאינסולין, צבירת שומן בטני והחמרת מצבי סוכרת. סילאן הוא טבעי ונוצר בתהליך בישול תמרים. מכיל הרבה מינרלים וגם טבעי, אבל יש לו אינדקס גליקמי גבוה".
בסיום הדגישה רוזמן: "מייפל גם הוא סוכר טבעי, מכיל סוכרוז כמו בסוכר לבן, אבל עדיף מסוכר. המייפל המומלץ הוא 100% טבעי ולא סירופ מייפל מעובד כמו שקונים לפנקייק ומכיל חומרי טעם וריח, סוכר לבן, וחומרים משמרים".