ד"ר מאיה רוזמן

זורקים? חכו רגע

נפרדים מפירות וירקות עייפים שאתם מוצאים במקרר? • ד"ר מאיה רוזמן על הדרך שבה תוכלו ליהנות מהם חרף המראה הפחות חינני


מתי בפעם האחרונה נאלצתם לזרוק פירות או ירקות שנראו עייפים קמעה בהשוואה ליום שבו קניתם אותם? אם זה נשמע לכם מוכר, כנראה שהשלכתם לפח לא מעט. אבל ממש לא חייבים להעיף למרות הכול. בפתח התוכנית הסבירה ד"ר מאיה רוזמן את התורה כולה. 

"את צמד המילים 'חבל לזרוק' שמעתי אינספור פעמים כשהייתי ילדה, אבל עם השנים הוא הפך לקלישאה מצחיקה", תיארה. "יש כאלה שאפילו משלמים לאנשים העוסקים בסידור הבית או בסידור ארונות, ופשוט מקבלים כסף כדי לזרוק עבורכם את הדברים שאתם לא צריכים. מקום שווה כסף, ואף אחד לא רוצה למצוא את עצמו חי בתוך ערימות הזבל שאסף במשך שנים רבות. מצד שני כשמדובר במזון המצב שונה – באמת חבל לזרוק, ואולי חבל לקנות מראש כמויות שלא צריך". 

בהמשך הוסיפה: "לנוכח עליית מחירי המזון, בעיקר של הירקות והפירות בארץ, נדבר בתוכנית על כמה כללים שיחסכו לכם כסף וגם התלבטויות. ירקות מבשלים, ופירות מקפיאים. נשארו לכם כמה גזרים פחות יפים? מספר חצילים עם קליפה קצת מקומטת? עגבניות רכות מדי לסלט? לא זורקים, אפשר להכין מהם ירקות מבושלים. את הירקות המבושלים ניתן לשמור במקרר ולאכול בכל פעם קצת במשך כמה ימים". 

"האם יש לירקות כאלו ערך בריאותי? בהחלט", הבהירה ד"ר רוזמן. "בירקות טריים יש ויטמין C, ובירקות המבושלים פחות מאחר שהוא נהרס בחימום. אבל בירקות המבושלים והאפויים דווקא יש כמה יתרונות: ויטמין A כמעט שאינו נהרס בחום, והכמות שלו בירקות המבושלים או האפויים גבוהה מאוד. בגזר מבושל, בבטטה בתנור, בדלעת או דלורית וגם במרק כתום יש כמות עצומה של ויטמין A, שאפילו זמין יותר לגוף בירקות המחוממים מאשר בטריים. כמות הסיבים התזונתיים זהה בירקות מבושלים ובירקות הטריים. הסיבים תורמים לבריאות המעיים ולתחושת שובע ארוכה. המינרלים, כמו ברזל, אשלגן וסידן, לא נהרסים בחום, והם נמצאים בירקות בתנור באותה כמות כמו בירקות הטריים. הירקות החמים ממלאים ונותנים תחושת מלאות, כבדות ושובע יותר מאשר הירקות הטריים". 

ומה באשר לפירות? "בננה, מנגו, תפוחים, שזיפים, ובכלל את כל הפירות שכבר לא נראה לנו שמישהו יאכל כי 'התעייפו' במקרר, גם כן לא זורקים. חתכו אותם לקוביות, שימו בקופסת פלסטיק אטומה והקפיאו. הערך התזונתי נשמר בהקפאה בצורה הטובה ביותר, ממש כמעט כמו בפרי טרי מבחינת כמות הוויטמינים, וגם המינרלים והסיבים התזונתיים נשארים באותה כמות בדיוק. למה טובים פירות חתוכים מוקפאים? לשייק, להכנת גלידה ביתית, לעוגות אם רוצים, למוזלי טבעי, וזה מוכן וזמין כל השנה אפילו לא בעונה. ואולי הכי חשוב – פשוט לקנות פחות. עדיף לקנות פעמיים בשבוע סחורה טרייה מאשר כמות ענקית מראש ואז לזרוק".  

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
15/03/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מה אוכלים?
מה אוכלים?  |  צילום: אילוסטרציה
Paris