ד"ר מאיה רוזמן

השקדייה פורחת

בפינת החקלאי ד"ר מאיה רוזמן הצליחה לשבור מיתוס עתיק על השקדים וגם ללמד אותנו עוד עובדות מעניינות על הפרי המסקרן - באמצעות חקלאי השבוע


ד"ר מאיה רוזמן ענתה בתחילת התוכנית על השאלה המסקרנת: האם באמת יש רעל בקליפת השקדים?

היא סיפרה: "הגיע הזמן לגלות את האמת. קודם כול שלא נשכח את התרומה התזונתית של השקדים: שקדים עשירים בחלבון, יש בהם 22% חלבון איכותי. 

סיבים תזונתיים: כ-11% סיבים מעולים ומשביעים

ויטמינים: ויטמין E וכן ויטמינים B

מינרלים: סידן - 250 מ"ג במאה גרם, וגם ברזל בכמות של 4 מ"ג במאה גרם.

הרכב זה תורם לתחושת שובע, שיפור בריאות הלב וחיזוק העצמות".

שקדים וירידה במשקל:

ד"ר רוזמן ציינה כי "מחקר שפורסם בעיתון המדעי האהוב עלי American Journal of Clinical Nutrition מצא ששילוב שקדים בתפריט דל קלוריות סייע לירידה משמעותית יותר במשקל ובהיקף המותניים, בהשוואה לדיאטה דלת קלוריות ללא שקדים. החוקרים הסבירו כי השומנים הבריאים והסיבים בשקדים מגבירים את תחושת השובע ומפחיתים את התיאבון".

האם יש רעילות בקליפת השקדים?

ד"ר רוזמן השיבה: ממש לא! החשש מרעילות בקליפת השקדים מתייחס לזן של שקדים מרים, המכילים אמיגדלין ההופך לציאניד בגוף. שימו לב - השקדים המתוקים הנמכרים למאכל אינם מכילים חומרים רעילים, והקליפה בטוחה לחלוטין לצריכה. לא רק זה - הקליפה עשירה בנוגדי חמצון ובסיבים תזונתיים שתורמים לבריאות".

עוד כמה מיתוסים:

שקדים קלויים לעומת טבעיים? ד"ר רוזמן ציינה כי "אין פה שיקול. כמות הקלוריות בשקדים הקלויים והטבעיים דומה עד זהה. אין הבדל! הערך הקלורי של שקדים קלויים וטבעיים דומה. תהליך הקלייה אינו משנה משמעותית את תכולת הקלוריות או המינרלים בשקדים".

מייד הביאה ד"ר מאיה רוזמן דוגמה ופירטה כי "ויטמינים מקבוצת B, הנמצאים בכמות משמעותית בשקדים, עמידים לחום ונשארים בכמותם גם לאחר הקלייה. כמו כן, מינרלים כמו סידן, ברזל, אבץ ומגנזיום נשמרים בתהליך הקלייה. למינרלים לא קורה כלום בחימום, כמות ברזל והמגנזיום זהה בקלויים כמו בטבעיים". 

לאחר מכן המשיכה וסיפרה: "הינה פירוט השפעת הקלייה על הערך התזונתי של השקדים:

1. שינויים בקלוריות ושומן: אין שינוי משמעותי בערך הקלורי של השקדים לפני ואחרי קלייה (575-600 קק"ל ל-100 גרם).

2. השפעה על החלבון: תכולת החלבון נשארת דומה (21-22 גרם ל-100 גרם).

3. השפעה על מינרלים: מגנזיום, סידן, ברזל ואשלגן כמעט ואינם משתנים בתהליך הקלייה, מכיוון שמדובר במינרלים יציבים לחום.

4. השפעה על ויטמינים: ויטמין E עלול להיפגע מעט בגלל הרגישות שלו לחום. עם זאת, מדובר בירידה זניחה בלבד.

5. ויטמינים מקבוצת B - מכיוון שהקלייה קצרה יחסית, הירידה בכמות שלהם אינה משמעותית.

6. תוספת נתרן (מלח) בשקדים קלויים: שקדים קלויים עם מלח מכילים כ-100-150 מ"ג נתרן ל-20 גרם , להשוואה, פרוסת לחם רגיל מכילה כ-120-150 מ"ג נתרן".

שקדים ואגוזים כנשנוש ביניים עוזרים לירידה במשקל 

ד"ר מאיה רוזמן הסבירה: "הם אינם מקפיצים את הסוכר והאינסולין בדם, ולכן משביעים לזמן רב יותר מנשנוש שמכיל סוכר. במחקרים שבוצעו לאחרונה כאשר נתנו לאנשים לאכול בוטנים או אגוזים במקום נשנוש ביניים, ללא שינוי אחר בתפריט – נצפתה ירידה במשקל, כי בלי לשים לב המשתתפים נשנשו פחות במשך היום".

ד"ר רוזמן המשיכה ופירטה כי "במחקר שפורסם ב-Nutrition Research Reviews  נמצא ששילוב שקדים ובוטנים בתזונה מבוקרת קלוריות עשוי לסייע בירידה במשקל. החוקרים ציינו כי שקדים עשירים בחלבון ובסיבים, מה שתורם לתחושת שובע ומסייע בשליטה על התיאבון".

אז... ד"ר רוזמן, מה השורה התחתונה?

"שקדים הם מזון על המציע יתרונות בריאותיים רבים, כולל סיוע בירידה במשקל. אין סיבה לחשוש מצריכת הקליפה, היא בטוחה ומזינה", קבעה מאיה.

בהמשך שוחחה ד"ר רוזמן עם החקלאי אמיר מעגן מקיבוץ חנתון כדי ללמוד עוד על שקדים.

כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות. 

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
14/02/2025

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm

אילוסטרציה
אילוסטרציה  |  צילום: Ingram Images
Paris