זהירות, חמאה?

בפינת המחקר ד"ר רוזמן ניסתה לדון בסוגייה מעניינת לגבי צריכת חמאה - האם היא מזיקה לבריאות? • האזינו


ד"ר רוזמן סיפרה בתחילת פינת המחקר על "מחקר חדש שהתפרסם ב-JAMA Internal Medicine, במרץ 2025, בדק את הקשר בין צריכת חמאה ושמנים מהצומח לבין הסיכון לתמותה".

לדבריה, המחקר שהתבסס על נתוני 221,054 משתתפים משלושה מחקרים גדולים שנמשכו עד 33 שנים, מצא:

1. צריכה גבוהה של חמאה הייתה קשורה לעלייה של 15% בסיכון למוות מוקדם, כולל מסרטן. צריכה גבוהה של שמנים מהצומח (בעיקר שמן זית, קנולה וסויה) הייתה קשורה להפחתה של 16% בסיכון לתמותה ומוות מסרטן ומחלות לב.

2. החלפת חמאה בשמנים מהצומח (בכמות של 10 גרם ליום) הייתה קשורה בהפחתה של 17% בסיכון למוות מוקדם ולמוות מסרטן.

3. החוקרים טוענים כי שמנים מהצומח עדיפים על חמאה לשמירה על הבריאות והפחתת הסיכון למחלות קשות. הם מדגישים כי שמן זית, שמן סויה ושמן קנולה נמצאו כמועילים ביותר, בעוד ששמן תירס ושמן חריע לא הראו השפעה משמעותית".

לד"ר רוזמן היו הסתייגויות. "אבל, יש לי גם ביקורת על המחקר! למרות שהמחקר מציג נתונים מעניינים, חשוב לזכור שהוא מחקר אפידמיולוגי - כלומר, הוא מזהה קשרים סטטיסטיים, אבל לא מוכיח קשר סיבתי. מה זה בעצם מחקר אפידמיולוגי? מדובר במחקר שבו עוקבים אחרי הרגלי התזונה של אנשים, ובודקים - האם יש קשר סטטיסטי ביניהם לבין מחלות ותמותה", קבעה.

לשיטתה, "חשוב להבין, מחקר כזה לא יכול להוכיח מה גורם למה, כי יש גורמים רבים נוספים שלא תמיד נבדקים ועלולים להשפיע על התוצאות - כמו סגנון חיים, פעילות גופנית, או תזונה כללית. מחקר כזה מזהה קשרים סטטיסטיים, אבל לא מוכיח קשר סיבתי, כלומר הם לא יכולים להגיד באופן חד משמעי שחמאה גורמת לתמותה, בלי קשר לשאר התזונה".

האם חמאה באמת מזיקה?

ד"ר רוזמן השיבה: "מחקרים אחרים הראו כי שומן רווי מחמאה לא בהכרח מגביר סיכון למחלות לב או תמותה, כל עוד התזונה הכללית מאוזנת. המחקר לא בדק את ההקשר הרחב - האם מי שאוכל חמאה גם צורך יותר פחמימות מעובדות וסוכר?

"שמנים מזוככים - לא תמיד בריאים. המחקר טוען כי שמן סויה וקנולה עדיפים על חמאה, אך מדובר בשמנים שעוברים תהליך זיקוק תעשייתי, שעלול לפגוע באיכותם ולהכניס חומצות שומן מחומצנות. יש עדויות לכך שעודף חומצות שומן אומגה 6, משמן סויה וקנולה, עשוי להגביר דלקתיות בגוף.

"מהי 'צריכה גבוהה של חמאה'? המחקר לא מפרט בדיוק מהי הכמות הבעייתית, ולכן ייתכן שההשפעה השלילית נובעת מתזונה לא מאוזנת ולא מחמאה עצמה.

"שמן זית - הבחירה הבריאה ביותר. אם כבר מחליפים חמאה במשהו, שמן זית איכותי הוא האלטרנטיבה המומלצת ביותר, בזכות נוגדי החמצון והשומנים הבריאים שבו".

אז מה כדאי לעשות?

"במקום להסתכל על מזון מסוים כ'רע' או 'טוב'  הדגש צריך להיות על איזון תזונתי. חמאה לא בהכרח מזיקה, במיוחד כשהיא נצרכת בכמות מתונה ובמסגרת תזונה עשירה במזון טבעי ולא מעובד. מצד שני, כדאי להעדיף שמנים בריאים יותר, כמו שמן זית כבישה קרה, על פני שמנים מזוככים כמו סויה וקנולה", טענה ד"ר רוזמן לסיום.

כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות. 

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
14/03/2025

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm

חמאה
חמאה  |  צילום: אילוסטרציה
Paris