ד"ר מאיה רוזמן פתחה את התוכנית עם נושא תפריטי חלבונים – מה באמת עומד מאחורי הדיאטות האלה? תפריטים דלי פחמימות ועתירי חלבון צצים שוב ושוב לאורך השנים. כל פעם תחת שם אחר. לפני עשרות שנים הייתה דיאטת רבין המפורסמת, בה אכלו רק ביצים כל היום. אחריה באה דיאטת אטקינס, אחר כך דיאטת האדם הקדמון (פליאו), והיום - הדיאטה הקטוגנית, שבזכותה קים קרדשיאן ירדה במשקל.
אבל מה באמת עומד מאחורי השיטות האלה? ולמה הן ממשיכות להיות פופולריות כל כך? היא הסבירה כי "בדיאטת חלבונים, עיקר המזון הוא חלבון – בשר, דגים, ביצים, גבינות ומוצרי חלב. כאשר במקביל מצמצמים או מוותרים לגמרי על פחמימות, כמו לחם, מאפים, פסטה, אורז, תפוחי אדמה, סוכרים, ואפילו פירות".
הדיאטה הראשונה שזכתה לפרסום עולמי הייתה דיאטת אטקינס, שמאפשרת לצרוך כמה חלבונים שרוצים – גם עם אחוזי שומן גבוהים – ומביאה לירידה מהירה במשקל. בעבר שיטה זו נחשבה לא בריאה, אך בשנים האחרונות חל מהפך. מחקר שפורסם ב-'New England Journal of Medicine' מצא כי דיאטות דלות פחמימות ועשירות בחלבון הביאו לירידה במשקל יעילה יותר בהשוואה לדיאטות דלות שומן – ואף שיפרו את רמות הסוכר והכולסטרול בדם. היום, יש כבר שורת מחקרים שמראים שבקרב אנשים בריאים, תזונה דלת פחמימות עשויה דווקא להפחית את הסיכון למחלות לב, סוכרת מסוג 2 ואפילו סוגי סרטן מסוימים.
איך זה ייתכן שאוכלים חופשי ויורדים במשקל?
ד"ר רוזמן הסבירה מהם המנגנונים שפועלים ביחד ויוצרים ירידה מהירה יותר במשקל, גם כשלא סופרים קלוריות באופן קפדני.
ומה החסרונות? השיטה לא מתאימה לכל אחד. היא לא מאוזנת תזונתית אם עושים אותה בצורה קיצונית. היא לא מומלצת למי שיש בעיה רפואית (בעיקר בכליות או נטייה לסוכרת). וגם, לא כולם מסוגלים לוותר על לחם, פסטה ופירות, לכן, אם שוקלים לעבור לתפריט כזה – חשוב לעשות זאת עם ליווי מקצועי ולהתאים את התפריט לבדיקות הדם האישיות ולמצב הבריאותי.
מה זו דיאטת פליאו? דיאטת האדם הקדמון (פליאו) מבוססת על ההנחה שהגוף שלנו מותאם לתזונה של תקופת האבן - לפני 2.5 מיליון שנה. אז האדם היה לקט וצייד, ולא אכל דגנים או מזונות מתועשים - אלא רק בשר, דגים, ירקות, פירות, ביצים ואגוזים. הגישה אומרת שכאשר האדם התחיל לגדל חיטה ולאכול מוצרים מתועשים (לפני 11,000 שנה בלבד), הגוף לא הספיק להסתגל – ומכאן נובעות רוב הבעיות הבריאותיות של ימינו.
ולסיום, הדיאטה הקטוגנית. היא הגרסה הכי קיצונית של דיאטה דלת פחמימות. היא עשירה בשומנים, מכילה חלבון במידה מתונה, וכמעט לא כוללת פחמימות. במקור, היא פותחה כדי לטפל בילדים חולי אפילפסיה - והתברר שהיא משפרת את מצבם בצורה משמעותית, גם כאן, למרות אחוזי השומן הגבוהים, נמצא שזו דיאטה שיכולה להוריד סוכר, לשפר פרופיל שומנים בדם, ולתרום לירידה במשקל.
חשוב לזכור: אין מספיק מחקרים ארוכי טווח על ההשפעות שלה לאורך זמן, אז מה מתאים לכם? העיקרון הזה של תפריטי חלבונים יכול בהחלט להיות יעיל - במיוחד לקראת פסח, כשממילא אנחנו מצמצמים בלחמים ודגנים, אבל בדיוק בגלל שיש הרבה גרסאות - חשוב להתאים את הדרך לגוף ולנפש, ולא להתפתות לכל טרנד קיצוני בלי לבדוק מה עומד מאחוריו.
וכמו תמיד - הכי חשוב זה לא מה מוֹדֶרני, אלא מה עובד בשבילך.